Δικαστήριο της Άγκυρας άρχισε σήμερα να δικάζει ερήμην έναν απόστρατο ταξίαρχο για απόπειρα φόνου με δηλητήριο σε βάρος του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πέθανε το 1993.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ δεν εμφανίσθηκε για λόγους υγείας στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στην οποία είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματικός αυτός καταδικάσθηκε ήδη φέτος το καλοκαίρι σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών στο πλαίσιο μιας από τις πολυάριθμες υποθέσεις συνωμοσίας με στόχο την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Απρίλιο, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ερσόζ στην υπόθεση Οζάλ αποφεύγοντας έτσι να παραγραφεί η υπόθεση, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα.

Το λείψανο του Οζάλ είχε εκταφεί τον Οκτώβριο 2012, καθώς ορισμένα μέλη της οικογένειάς του υποστηρίζουν πως είχε δολοφονηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πρώην πρόεδρος υπέκυψε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 65 ετών. Η νεκροψία δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η μια ή η άλλη θέση, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνές της.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Λεβέντ Ερσόζ βασίζεται στις μηνύσεις της χήρας και του γιου του πρώην αρχηγού του κράτους. Ο ταξίαρχος κατηγορείται ότι «πραγματοποίησε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου, απόπειρα που ίσως είχε αποτέλεσμα» — ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, ο Χουλουσί Τσοσκούν, ζήτησε από τους δικαστές να κρίνουν επίσης την Σεμρά Οζάλ, τη χήρα του εκλιπόντος προέδρου, υποστηρίζοντας πως αυτή η τελευταία διαδραματίζει ρόλο κλειδί σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πρωθυπουργός από το 1983 ως την εκλογή του επικεφαλής του κράτους το Νοέμβριο του 1989, ο Τουργκούτ Οζάλ είχε επιβιώσει το 1988 μιας απόπειρας δολοφονίας την οποία είχε πραγματοποιήσει ένας τούρκος εθνικιστής.

Είχε εφαρμόσει φιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και είχε υπερασπιστεί τη διπλωματική συμμαχία με τις δυτικές χώρες, κυρίως υποστηρίζοντας την επέμβαση στο Ιράκ κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991.
Οι εθνικιστές κατηγορούν τον Οζάλ για τις απόπειρές του, λίγο πριν από το θάνατό του, να αρχίσει συνομιλίες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης