Η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ιστορία της Αργεντινής άρχισε στο Μπουένος Άιρες χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορά σε γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Συγκεκριμένα, 68 κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμούς εναντίον σχεδόν 800 θυμάτων. Επίσης, 900 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν, στο πλαίσιο μιας ακροαματικής διαδικασίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.

Είναι η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από την αναίρεση του 2005 των νόμων περί αμνηστίας που ίσχυαν στη χώρα. Για πρώτη φορά από το τέλος της δικτατορίας, το 1983, οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για τις «πτήσεις του θανάτου», την πρακτική που ακολούθησε ο στρατός της Αργεντινής στο πλαίσιο του «βρόμικου πολέμου», όταν αντιφρονούντες υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ρίχνονταν στη θάλασσα από αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη παραδοχή για την ύπαρξη αυτής της αποτρόπαιης πρακτικής ήρθε όταν ο απόστρατος της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικής του Πολεμικού Ναυτικού (Esma), Αντόλφο Σιλίνγκο, του διαβόητου κέντρου κράτησης και βασανιστηρίων γνωστού και ως «Άουσβιτς της Αργεντινής», είπε σε συνέντευξή του το 1995 ότι συμμετείχε στις πτήσεις. Ο ίδιος μάλιστα είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περίφημη δίκη της Esma, που ολοκληρώθηκε το 2003.

Η ύπαρξη των «πτήσεων του θανάτου» στοιχειοθετήθηκε, ωστόσο, για πρώτη φορά μόλις στο τέλος της περασμένης χρονιάς, όταν διαβιβάστηκε στον ανακριτή φάκελος που περιείχε 130 φωτογραφίες πτωμάτων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές της Ουρουγουάης, με δεμένα τα πόδια και τα χέρια και εμφανή σημάδια βασανιστηρίων. Τα ντοκουμέντα αυτά ανήκαν στον στρατό της Ουρουγουάης και μέχρι πέρυσι θεωρούνταν στρατιωτικά απόρρητα.

Κατά τη δίκη θα εκδικαστούν επίσης εγκλήματα, απαγωγές, βασανιστήρια και βιασμοί που διαπράχθηκαν εναντίον 800 προσώπων στις εγκαταστάσεις της Ανωτάτης Σχολής Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια της οκταετίας της δικτατορίας. Περισσότεροι από 5.000 αντιφρονούντες πέρασαν από την Esma και δεν επέζησαν περισσότερα από περίπου 100 άτομα.

Οι εκατοντάδες μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας προκαλούν ρίγη. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι χάθηκαν το διάστημα που διήρκεσε η δικτατορία, εκ των οποίων οι 15.000 τουφεκίστηκαν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί περίπου 500 αρπαγές παιδιών από τις μητέρες τους που ήταν πολιτικές κρατούμενες.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης