Η απομάκρυνση μιας ομάδας σύρων ανταρτών και προσφύγων, από έναν θύλακα στη λιβανική μεθόριο, πίσω στη Συρία ξεκίνησε σήμερα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Περίπου 300 αντάρτες της οργάνωσης Σαράγια Αχλ αλ-Σαμ καθώς και περίπου 3.000 πρόσφυγες πρόκειται να εγκαταλείψουν τον Λίβανο βάσει μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά την επίθεση της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εναντίον θέσεων των ανταρτών τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια αυτοκινητοπομπή 40 λεωφορείων αναχώρησε για τη συριακή μεθόριο, μετέδωσε το al-Manar.
Με την αναχώρηση των ανταρτών, το Ισλαμικό Κράτος θα έχει έναν θύλακα ως το τελευταίο προπύργιό του στα σύνορα κοντά στην πόλη Άρσαλ του Λιβάνου που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Η μεταφορά των ανταρτών στη Συρία καθώς και μία άλλη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα με μαχητές του Μετώπου Νόσρα και πρόσφυγες απηχεί συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο εσωτερικό της Συρίας και με βάση τις οποίες η Δαμασκός μετέφερε αντάρτες και αμάχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή ένας λιβανέζος αξιωματούχος ασφαλείας ο οποίος επιβλέπει τις διευθετήσεις, ο στρατηγός Αμπάς Ιμπραχίμ, δήλωσε πως μια ομάδα αμάχων θα μεταφερθεί στο Άσαλ αλ-Ουάρντ, μια περιοχή ακριβώς απέναντι από την Άρσαλ, από την άλλη πλευρά των συνόρων, η οποία ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές και οι οικογένειές τους θα μεταβούν σε ένα μέρος της Συρίας το οποίο δεν προσδιόρισε. Ένα στρατιωτικό μμε που διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πάνε στην ανταρτοκρατούμενη πόλη αλ-Ρουχάιμπα στον τομέα Ανατολική Καλαμούν.

Η Χεζμπολάχ είναι μια λιβανική σιιτική οργάνωση που έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο πεδίο της μάχης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας τασσόμενη στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τον περασμένο μήνα νίκησε τους αντάρτες σε θύλακες κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο και ανάγκασε τη σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση Μέτωπο Νόσρα να φύγει. Περίπου 7.000 πρόσφυγες αναχώρησαν μαζί τους με προορισμό μια ανταρτοκρατούμενη περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας.

Ο λιβανικός στρατός αναμένεται σύντομα να επιτεθεί στον θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην ίδια περιοχή.

Η Γενική Ασφάλεια του Λιβάνου, η κυβερνητική υπηρεσία που διαπραγματεύθηκε τη σημερινή μετακίνηση, ανέφερε πως όλοι οι άμαχοι επιστρέφουν στη Συρία με τη θέλησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης