Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε σήμερα πως από το Ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε να ρέει αργό πετρέλαιο μέσω ενός νέου αγωγού προς το τουρκικό εξαγωγικό λιμάνι της Μεσογείου Τσεϊχάν, αλλά δεν θα εξαχθεί στις παγκόσμιες αγορές χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης

Ο Γιλντίζ εξέφρασε την ελπίδα, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, πως θα επιτευχθεί αυτό το μήνα συμφωνία για να αρχίσουν οι εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ροή του πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού θα αρχίσει με 300.000 βαρέλια την ημέρα και θα αυξηθεί στα 400.000, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία υπέγραψε στα τέλη της περυσινής χρονιάς ένα ενεργειακό πακέτο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιρακινό Κουρδιστάν, βάσει του οποίου η ημιαυτόνομη περιφέρεια σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανεξάρτητες ενεργειακές εξαγωγές προς την Τουρκία.

Το Κουρδιστάν μπορεί να εξάγει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις παγκόσμιες αγορές και τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο προς την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος του Κουρδιστάν να εξάγει πετρέλαιο και αέριο ανεξάρτητα από τη Βαγδάτη, έχει εξοργίσει αξιωματούχους στην ιρακινή πρωτεύουσα, καθώς η Βαγδάτη διεκδικεί να έχει μόνον αυτή την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου.

Η Τουρκία προσπαθεί να πάρει την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης πριν αρχίσουν οι εξαγωγές.

«Η ροή του αργού πετρελαίου από το Ιράκ άρχισε. Το πετρέλαιο αποθηκεύεται. Δεν θα εξαχθεί χωρίς τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιλντίζ στη συνέντευξη Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης