Ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας και έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ κατέθεσε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δωροδόκησε με 45 – 50 εκατ. ευρώ τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Τζαφέρ Τσάγλαγιαν, προκειμένου να τον διευκολύνει να «ξεπλύνει» χρήμα και να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέπλεξε  τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζαράμπ ομολόγησε την ενοχή του σε επτά κατηγορίες μετά από συμφωνία με τους Αμερικανούς εισαγγελείς.   Έτσι ως μοναδικός κατηγορούμενος στη δίκη παρέμεινε ο Χακάν Ατίλα, πρώην στέλεχος της τουρκικής τράπεζας Turkiye Halk Bankasi, που φέρεται να έχει συνεργαστεί μαζί του.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη επτά άτομα, που βρίσκονται στην Τουρκία και διαφεύγουν της σύλληψης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζαφέρ Τσάγλαγιαν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα «ξέπλυνε» μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις παράνομες πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου αντί χρυσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δίκη αυτή αγγίζει τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οικογένεια, αλλά και την κυβέρνησή του.

Από το περιβάλλον Ερντογάν γίνεται λόγος για σκευωρία, φωτογραφίζοντας για ακόμη μια φορά ως υπαίτιο τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος πέρυσι το καλοκαίρι.

Όπως καταθέτει ο Ζαράμπ, με ανάλογο τρόπο φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη βοήθεια ενός ακόμη υπουργού, του Εγεμέν Μπαγκίς, για την πραγματοποίηση των συναλλαγών μέσω της τράπεζας Aktif Bank.

Διαβάστε επίσηςΜπορεί ο Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης