Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα δεδομένα που προέρχονται από όλες τις δυτικές κυβερνήσεις που παρακολουθούν από κοντά τις διαστημικές δραστηριότητες, η Ρωσία εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο στοχεύοντας έναν, επίσης, ρωσικό δορυφόρο ο οποίος και καταστράφηκε.

Δυνητικά, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές απειλές για τη ζωή των αστροναυτών οι οποίοι βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Άλλωστε, αμέσως μετά την καταστροφή του δορυφόρου παρατηρήθηκε σμήνη συντριμμιών που κατέκλεισαν περιοχή του διαστήματος τα οποία ανίχνευσαν και στη συνέχεια παρακολούθησαν διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, ιδιαίτερα των Αμερικανών, η εκτόξευση του πυραύλου κατά δορυφόρου, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία επίδειξη δύναμης η οποία ωστόσο προδιαθέτει για την έναρξη ενός νέου γύρου ανταγωνισμού, μεταξύ δυνάμεων οι οποίες επιχειρούν να στρατιωτικοποιήσουν το διάστημα. Αυτές οι δυνάμεις είναι γνωστές και αφορούν τις διαχρονικές προθέσεις της Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και βεβαίως της Ιαπωνίας.

Πολύ πρόσφατα άλλωστε και η Γαλλία υιοθέτησε το υφιστάμενο μοντέλο σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα με δραστηριότητα στο διάστημα πρέπει να διαθέτει και την δική της στρατιωτική διοίκηση διαστήματος.

Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου κατά διαστημικού στόχου πραγματοποιήθηκε βεβαίως χωρίς να υπάρχει προειδοποίηση ή έστω μία γενικόλογη ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας. Η Μόσχα με συγκεκριμένες δημόσιες παρεμβάσεις εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία του εγχειρήματος όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Le Monde». Μία πρώτη ερμηνεία αυτής της επισήμανσης οδηγεί στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα πώς η «σιγή ασυρμάτου» που υιοθέτησε η Μόσχα και κατόπιν κάποιες χαλαρές διαψεύσεις περί του συμβάντος δεν έπεισαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπόλοιπου κόσμου. Επισημαίνεται πώς πολύ πρόσφατα καταγράφηκε μία περίεργη εκτόξευση διηπειρωτικού υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα ο οποίος αφού τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη στην συνέχεια επανήλθε στην ατμόσφαιρα στοχεύοντας συγκεκριμένο σημείο στο έδαφος. Σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ο κινεζικός πύραυλος δεν κατάφερε να «πλήξει» με ακρίβεια τον στόχο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστρέφοντας στην εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου αξίζει ειδικής επισήμανσης το γεγονός ότι μετά την καταστροφή του δορυφόρου – στόχου, διετάχθη η άμεση επιβίβαση των αστροναυτών στο όχημα διαφυγής – μεταφοράς που ήταν «αγκυροβολημένο» στον Διαστημικό Σταθμό. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε αναγκαία έως ότου απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος πρόσκρουσης των συντριμμιών του κατεστραμμένου δορυφόρου επί του κελύφους και των διαφόρων εξωτερικών εξαρτημάτων του Διαστημικού Σταθμού.

Ο Μέντορας των «Τζεντάϊ» και η γαλλική εκδοχή της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος

Στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται ο «Πόλεμος των Άστρων» η Γαλλία ήδη επιχειρεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστική παρουσία της στο Διάστημα. Πέραν της νέας τεχνολογίας δορυφόρων που έχει αναπτύξει με τους οποίους διασφαλίζεται η ασφαλής, διακριτική και αποτελεσματική συνεργασία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επί του εδάφους της Γης με τα επιχειρησιακά στρατηγεία αλλά και τα σύνθετα οπλικά συστήματα του Γαλλικού Στρατού, το Παρίσι επιθυμεί πολύ σύντομα να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Yoda», του Μέντορα δηλαδή των «Τζεντάϊ» στον Πόλεμο των Άστρων. Πρόκειται για ένα δίκτυο «δορυφόρων περιπολίας» οι οποίοι κινούμενοι συνεχώς θα ανιχνεύουν το διάστημα για πιθανές απειλές κατά των γαλλικών δορυφορικών συστημάτων.

Πρόκειται δηλαδή για το επόμενο στάδιο στρατιωτικοποίησης του διαστήματος που αποκαλύπτει η γαλλική «Le Monde» .Ένα πρώτο και απλό συμπέρασμα εξάγεται από όλα αυτά. Αν η Γαλλία είναι σε θέση να «στήσει» δικό της δίκτυο προστασίας και έγκαιρης προειδοποίησης για διαστημικές απειλές κατά των συστημάτων της, τότε μπορούμε να φανταστούμε σε τι επίπεδο στρατιωτικών εφαρμογών στο διάστημα έχει φθάσει η Κίνα, η Ρωσία και βεβαίως η Αμερική. Το γαλλικό σύστημα «Yoda» αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2030 πάντα κατά την «Le Monde».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης