Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας είναι εντυπωσιακά μετριοπαθές, για την ώρα, αλλά αυτό αλλάζει, υποστηρίζει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό «Εconomist». Η Κίνα πλέον αναπτύσσει νέες βόμβες, νέους πυραύλους και νέους τρόπους εκτόξευσης.

«Δεν φοβούμαι τον πυρηνικό πόλεμο» είχε διακηρύξει ο Μάο Τσε Τουνγκ, τότε ηγέτης της Κίνας, στη Μόσχα το 1957.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάο είχε υποστηρίξει πως «ακόμη και αν το ήμισυ του πληθυσμού της Κίνας χανόταν σε ραδιενεργή κόλαση, θα παρέμεναν άλλα 300 εκατομμύρια».

Οι σοβιετικοί οικοδεσπότες του, που ήταν ελάχιστα γνωστοί για την αφοσίωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκλονίστηκαν. Ωστόσο, παρά την επιφυλακτικότητα του Μάο, η Κίνα δεν ακολούθησε την Αμερική και τη Ρωσία στην κούρσα των εξοπλισμών, βλέποντας τις εν λόγω χώρες να συσσωρεύουν 60.000 πυρηνικά όπλα τις τρεις δεκαετίες έπειτα από αυτήν την ομιλία.

Η Κίνα, παρόλο που είναι στρατιωτικό μεγαθήριο, ακολουθεί το ήμισυ της αύξησης των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών από το 1990, με το πυρηνικό της απόθεμα να είναι μόλις το 2% του συνόλου στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα διατηρεί τη συντηρητική άποψη της αποτροπής. «Η στάση της Κίνας απέναντι στα πυρηνικά όπλα παρέμεινε σχετικά σταθερή από τον Μάο Τσε Τουνγκ έως τον Σι Τζινπινγκ» σημειώνουν η Φιόνα Κούνινγκχαμ του Πανεπιστημίου George Washington και ο Taylor Fravel του MIT.

«Η Κίνα προσπάθησε να διατηρήσει τη μικρότερη δυνατή πυρηνική ισχύ ικανή να επιβιώσει από πρώτο πλήγμα και να μπορέσει να διεξαγάγει αντεπίθεση». Αλλά αυτό που αρκούσε στο παρελθόν μπορεί να μην είναι το ίδιο στο μέλλον.

Το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερόπλα -η Κίνα άρχισε να κάνει το ίδιο-, με τη διαφορά ότι τα δικά της νέου τύπου μαχητικά αεροσκάφη φαίνεται να στερούνται την εμβέλεια για να πλήξουν την Αμερική.

Η Κίνα φοβάται ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα περισσότερα από τα πυρομαχικά και τους εκτοξευτήρες.

Ακόμη και οι στοιχειώδεις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα «ανθεκτικά αντίποινα» από τα πυρηνικά όπλα της Κίνας.

Πολλοί Αμερικανοί στρατηγικοί εκτιμούν ότι αυτή η στρατηγική – γνωστή ως περιορισμός ζημιών – είναι προτιμότερη από την αποδοχή της αμοιβαία ασφαλούς καταστροφής. Η Αμερική πιστεύει ότι αυτή η δυνατότητα δίνει στην Κίνα ψυχολογικό πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε κρίση.

«Καθώς η Κίνα κάνει τις πυρηνικές της δυνάμεις πιο αξιόπιστες – λιγότερο ευάλωτες και πιθανότερο να ξεπεράσουν τις πυραυλικές άμυνες – η Αμερική γίνεται ολοένα και πιο νευρική» υποστηρίζει η Caitlin Talmadge από το Πανεπιστήμιο της Georgetown.

Εάν η Αμερική δεν μπορεί να ελπίζει να καταστρέψει τους περισσότερους από τους πυραύλους του Πεκίνου, τότε δεν μπορεί να απειλήσει εύκολα την Κίνα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις πόλεις της.

Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη αμυντικής πολιτικής ανησυχούν ότι αυτό θα ενθαρρύνει την Κίνα και θα θορυβήσει Αμερικανούς συμμάχους, όπως η Ταϊβάν και η Ιαπωνία.

Πηγή: economist.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης