Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε αποκλειστική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) δήλωσε πως έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα. Είπε, ακόμη, πως ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» θα πρέπει να κυριαρχήσει στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη-2» που αρχίζει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά Μέσα μεταδίδουν πως η Μόσχα δεν έχει σχηματίσει «μυστική ατζέντα» με τη Συρία και το Ιράν, εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, «σήμερα συνομιλούμε με τον (Ιρανό υπουργό Εξωτερικών) Τζαβάντ Ζαρίφ. Αύριο θα συναντηθούμε με τον (Σύρο υπουργό Εξωτερικών) Ουαλίντ Μουαλέμ. Αυτό δεν σημαίνει πως προετοιμάζουμε τριμερές σύμφωνο. Οι τρεις χώρες μας δεν έχουν κοινή αντιμετώπιση στη συριακή κρίση».

Πάντως, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι τα ενδιαφέροντα της Ρωσίας στη διάσκεψη της Γενεύης «περιορίζονται στον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Συρία. Η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα και να προστατεύονται οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες διατηρώντας τη σταθερότητα στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Αυτό εξάλλου προβλέπει και η απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διπλωματικής προσπάθειας στη Γενεύη είναι αν τελικά θα συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση η συριακή αντιπολίτευση που εδρεύει στην Τουρκία. Το πολιτικό σκέλος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού εξακολουθεί να είναι διχασμένο και δεν συμφωνεί για τη συμμετοχή στη διάσκεψη. Άλλοτε ανακοινώνεται πως θα πάρει μέρος και κατόπιν νεότερη ανακοίνωση αναιρεί την προηγούμενη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απροθυμία να συμμετάσχει στη διάσκεψη «Γενεύη 2» ήταν έκδηλη, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε. Εκπρόσωποί της δυσπιστούν, επειδή πιστεύουν πως τυχόν διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν τον Σύρο πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Αχμάντ ελ Τζάρμπα είπε ότι η ομάδα των 11 φίλων – χωρών τη Συρίας (όπως αποκαλεί η φιλοδυτική αντιπολίτευση τις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Σ. Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο και Ιορδανία) αποφάσισε ότι ο πρόεδρος Άσαντ, αλλά και η οικογένειά του, δεν θα διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στο μελλοντικό σκηνικό της χώρας. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν τελικά η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έχει δηλώσει ότι η εν λόγω διάσκεψη «θα συγκληθεί και θα επιτύχει, διότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική λύση στο συριακό δράμα».

Το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ενισχυμένη παρουσία των ισλαμιστών και ομάδων της αλ Κάιντα στη Συρία, που έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης