Άσαντ: «Παράνομες οι επιδρομές της Βρετανίας»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, 15:18
Άσαντ: «Παράνομες οι επιδρομές της Βρετανίας»
«Παράνομες» χαρακτήρισε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί από την Πέμπτη η Βρετανία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία, τονίζοντας ότι θα «στηρίξουν την τρομοκρατία».

«Θα είναι βλαβερές και παράνομες, και θα αποτελέσουν στήριγμα για την τρομοκρατία» υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξή του στους βρετανικούς «Sunday Times», αναφερόμενος στα πλήγματα για τα οποία εξουσιοδότησε το βράδυ της Τετάρτης την κυβέρνηση το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θεωρούνταν ωστόσο σίγουρο.

«Θα αποτύχουν και πάλι» δήλωσε ο Άσαντ. «Δεν μπορείς να κόψεις ένα τμήμα του καρκίνου. Πρέπει να τον αφαιρέσεις. Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι σαν να κόβεις ένα τμήμα του καρκίνου. Θα τον κάνει να επεκταθεί ταχύτερα στο σώμα» πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να τους νικήσεις (την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο) μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Δεν μπορείς να τους νικήσεις χωρίς να συνεργασθείς με χερσαία στρατεύματα. Δεν μπορείς να τους νικήσεις αν δεν έχεις την έγκριση του λαού και της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Σύρος πρόεδρος ειρωνεύτηκε τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τους «70.000 μετριοπαθείς Σύρους μαχητές» στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί ο συνασπισμός επί του πεδίου.

«Αυτό είναι ένα νέο επεισόδιο στη μακρά σειρά της κλασικής φάρσας του Ντέιβιντ Κάμερον... Πού βρίσκονται; Πού βρίσκονται οι 70.000 μετριοπαθείς για τους οποίους μιλάει; Δεν υπάρχουν 70.000. Δεν υπάρχουν ούτε 7.000» δήλωσε.

Αντίθετα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ πλέκει το εγκώμιο της ρωσικής επέμβασης στη χώρα του, την οποία χαρακτηρίζει «νόμιμη», επειδή ήταν η απάντηση σε «ένα αίτημα» εκ μέρους του.

«Πόσοι εξτρεμιστικοί πυρήνες υπάρχουν τώρα στην Ευρώπη; Πόσους εξτρεμιστές εξαγάγατε από την Ευρώπη στη Συρία; Ο κίνδυνος είναι το εκκολαπτήριο. Οι Ρώσοι το έχουν καταλάβει καλά. Θέλουν να προστατεύσουν τη Συρία, το Ιράκ, την περιοχή και ακόμα και την Ευρώπη. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι προστατεύουν σήμερα την Ευρώπη» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης Ρώσων στρατιωτών, ο Άσαντ απάντησε πως το θέμα «δεν έχει συζητηθεί ακόμη» και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω πως το έχουμε ανάγκη τώρα επειδή τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κράτησε επίσης ανοικτή την πόρτα σε μια συνεργασία με τις δυτικές χώρες, εφόσον είναι «αληθινά έτοιμες να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία». «Αν είναι έτοιμες, θα τις υποδεχθούμε» δήλωσε.

«Είμαστε πραγματιστές. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση στη Συρία και να αποφύγουμε περισσότερη αιματοχυσία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας του, σε περίπτωση που οργανώνονταν εκλογές, απάντησε: «Αν υπάρξει μια συμφωνία για μια τέτοια διαδικασία, έχω δικαίωμα να είμαι υποψήφιος, όπως και κάθε άλλος Σύρος».

«Η απόφασή μου θα βασιστεί τότε στην ικανότητά μου να δράσω και θα εξαρτηθεί από το αν θα έχω τη στήριξη του συριακού λαού» συμπλήρωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015, 15:29