«Ασύμμετρη η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 09:29
«Ασύμμετρη η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις»
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν στον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα» τονίζει ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Vedomosti».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σήμερα σε εφαρμογή, αλλά είπε ότι ενδεχομένως να ανασταλούν, ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των ρωσόφωνων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, αλλά η ισχύς της ήδη δοκιμάστηκε από αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι μαίνεται η κρίση και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

«Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων (σ.σ.: των πραγμάτων) θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι Ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία» πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 09:29