Οι κανόνες διάσωσης των μεταναστών στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης SOPHIA, και η συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Άμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Βιέννη.

Αναφορικά με τη ναυτική επιχείρηση SOPHIA, η οποία, μεταξύ άλλων, στόχο έχει την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων στη Μεσόγειο και την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην επιχείρηση και στην ανάγκη να παραταθεί η αποστολή της, η οποία λήγει στο τέλος του έτους. Παράλληλα, η κ. Μογκερίνι τόνισε τη σημασία της SOPHIA, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή της εντολής της, τον Οκτώβριο του 2015, οι μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο μειώθηκαν κατά 80%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης SOPHIA, η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς οδηγίες όταν τα πλοία εκτελούν μία επιχείριση έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο, η ίδια εξήγησε ότι αυτό είναι μόνο ένα μέρος ενός μεγάλου ζητήματος που δεν έχει να κάνει με τη SOPHIA, καθώς οι διασώσεις μεταναστών στη Mεσόγειο μέσω της SΟPHIA αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών διασώσεων.

Στη συνέχεια, η κ. Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός όσον αφορά τους κανόνες αποβίβασης των μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε η διάσωσή τους γίνεται από τη SOPHIA, είτε από άλλα πλοία. H ίδια επισήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιμεριστούν την ευθύνη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στη διαχείριση των αιτούντων ασύλου και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να δείξουν εποικοδομητική στάση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπενθύμισε, τέλος, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και πρόσθεσε πως η δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα συνεχίζεται, τόσο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όσο και σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης