«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου
Η αστυνομία του Ισραήλ πρότεινε την Τρίτη την παραπομπή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις κατηγορίες της δωροληψίας και της απάτης σε δύο υποθέσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο δεξιός ηγέτης για την πολιτική του επιβίωση.

Με φόντο ισραηλινές σημαίες ο Νετανιάχου έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα από το σπίτι του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες, ενώ δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη θητεία του. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι βέβαιος ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Οι δηλώσεις αυτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαθέτει επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε δύο υποθέσεις, για τις οποίες διεξάγονται έρευνες εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Πλέον εναπόκειται στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες.

«Θα συνεχίσω να κυβερνώ το Ισραήλ υπεύθυνα και πιστά για όσο διάστημα εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, με επιλέγετε για να σας κυβερνώ» επεσήμανε ο Νετανιάχου.

«Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, θα κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη σας, με τη βοήθεια του Θεού» πρόσθεσε.

«Στη διάρκεια των ετών έχω γίνει αντικείμενο τουλάχιστον 15 ερευνών» επεσήμανε ο 68χρονος Νετανιάχου, ο οποίος έχει συνολικά διατελέσει πρωθυπουργός του Ισραήλ επί 12 χρόνια.

«Κάποιες κατέληξαν με βροντερές προτάσεις της αστυνομίας, όπως σήμερα το βράδυ. Όλες αυτές οι απόπειρες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτήν τη φορά ξανά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα» υπογράμμισε.

Μία από τις υποθέσεις αφορά στις καταγγελίες ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της «Yediot Ahronot», να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας «Israel Hayom».

Σύμφωνα με την αστυνομία, θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες και εναντίον του Μόζες.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στα δώρα αξίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου σέκελ (περίπου 230.000 ευρώ) που φέρεται να έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από τον Άρνον Μίλχαν, έναν παραγωγό του Χόλιγουντ και πολίτη Ισραήλ, και από τον Αυστραλό επιχειρηματία Τζέιμς Πέκερ για τουλάχιστον μία δεκαετία, από το 2007 έως το 2016.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Jerusalem Post», μεταξύ των δώρων ήταν πούρα, σαμπάνια αλλά και κοσμήματα για τον Νετανιάχου και την οικογένειά του, και δόθηκαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής βίζας στον Μίλχαν.

Ο Μίλχαν, που ήταν παραγωγός ταινιών όπως το «Fight Club» και το «Gone Girl», θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροδοκία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας, ο Νετανιάχου, αφού έλαβε τα δώρα αυτά, άσκησε πίεση για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου Μίλχαν, το οποίο προέβλεπε ότι οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν για να ζήσουν στη χώρα από το εξωτερικό δεν θα πληρώνουν φόρους για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τελικά, το νομοσχέδιο μπλόκαρε το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 μετέδωσε ότι ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Πέκερ έδωσε δώρα στον Νετανιάχου και στη σύζυγό του Σάρα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον επτά φορές.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 10:24