Αμφίβολη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για τη μετάβαση στη Συρία εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας και της Κίνας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, λίγο πριν από το άνοιγμα της διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη.

«Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα. Η επίτευξη συμφωνίας παραμένει πολύ δύσκολη και δεν ξέρω αν θα είναι εφικτή» σημείωσε ο Χέιγκ, καλώντας τις δύο χώρες να συμφωνήσουν με τις δυτικές δυνάμεις στο σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να γίνει πολύ πιο δυνατή και να δράσει πιο αποτελεσματικά, αλλά αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και της Κίνας» υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Ένα από τα σημεία στα οποία διαφωνούν η Ρωσία και η Κίνα είναι, σύμφωνα με τον Χέιγκ, το θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Άποψή μας ήταν πάντα ότι ένα σταθερό μέλλον για τη Συρία, μια σταθερή πολιτική διαδικασία, σημαίνει ότι ο (Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ) Άσαντ θα εγκαταλείψει την εξουσία ως μέρος μιας συμφωνίας για τη διαδικασία μετάβασης» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, έκανε λογικές προτάσεις, οι οποίες ελπίζει να γίνουν δεκτές.

«Αυτό είναι το νόημα των σημερινών συνομιλιών. Η κατάσταση στη Συρία είναι δραματική. Κάθε ημέρα υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που σκοτώνονται. Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 15.000 νεκροί από την αρχή της κρίσης. Είναι απαραίτητο αυτό να σταματήσει και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση» υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης