Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψήφισε την Τετάρτη τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε διάστημα δύο ετών.

Τη σχετική έκθεση εισηγήθηκε η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία κατά τη συζήτηση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Η μετεγκατάσταση των 40.000 προσφύγων είναι μόνο η αρχή. Τα έκτακτα αυτά μέτρα αποτελούν την απαρχή μίας δίκαιης πολιτικής για το άσυλο επιδεικνύοντας αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και με τους πρόσφυγες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ψηφοφορία, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου Hotspot στην Ιταλία.

Παρουσία της Υπατης εκπροσώπου κ. Μογκερίνι και του Α’ αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα πρώτα στοιχεία είναι ικανοποιητικά, όλα δείχνουν ότι το σύστημα «λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά και ότι πολύ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία Hotspot σε Ελλάδα και Ουγγαρία».

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, ότι αξιολογούνται επί τόπου όλες οι περιπτώσεις λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με τη δυνατότητα διασφάλισης για τους πρόσφυγες μιας παραμονής σε χώρες πλησίον της χώρας προέλευσής τους, η Υπατη εκπρόσωπος εξήγησε ότι το θέμα βρίσκεται υπό επεξεργασία στην Επιτροπή εδώ και αρκετούς μήνες. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

Επεσήμανε, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων, ενώ γίνονται προσπάθειες και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Ιράκ.

Ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε από μέρους του ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους, γι’ αυτό και δεν θα γίνονται διακρίσεις για το άσυλο. «Δεν θα επιλέγουμε σε ποιόν θα θέλουμε να δώσουμε άσυλο, βάσει χρώματος δέρματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή άλλων», τόνισε. Εξήγησε, ότι το σύστημα μετεγκατάστασης θα εφαρμοσθεί αρχικά σε περιορισμένο αριθμό ατόμων ώστε να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να εφαρμοσθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Σε σχέση με ένα Μόνιμο Μηχανισμό Νόμιμης Μετανάστευσης, που επιδιώκει να δημιουργήσει η Επιτροπή, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή ήπειρος γηράσκει, είπε, οπότε πολύ σύντομα θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό καταρτισμένων εργαζόμενων, μεταναστών με προσόντα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Επιτροπή επεξεργάστηκε τη διαδικασία της Μπλε Κάρτας. Προκειμένου, δε, να υπάρχουν αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει η Μπλε Κάρτα να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη», εξήγησε ο επίτροπος. 

«Αυτό το σύστημα Νόμιμης Μετανάστευσης, το οποίο συνδέεται και με την μετεγκατάσταση και με την επανεγκατάσταση, θα είναι ένα από τα έργα που θα ξεκινήσει η ΕΕ το 2016», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης