Η αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι συχνά απελπιστικά άδεια κατά τη διάρκεια συζητήσεων ρουτίνας. Την Τρίτη, όμως, αναμένεται να είναι όλοι εκεί, καθώς «κάθε ψήφος μετράει».

Όπως σημειώνουν οι παρατηρητές, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η εκλογή προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποτελεί τυπική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν τα τελευταία 10 χρόνια μια τυπική διαδικασία, αφού οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλιστές, είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους να εναλλάσσονται στην προεδρία ανά 2,5 χρόνια.

H συμφωνία αυτή έπαψε πλέον να ισχύει με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών. Μετά τη λήξη της θητείας του Σοσιαλιστή απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς, η σοσιαλιστική ομάδα αρνείται να στηρίξει τον υποψήφιο των Xριστιανοδημοκρατών, Ιταλό ευρωβουλευτή και πρώην επίτροπο της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας -επίσης Ιταλός ευρωβουλευτής- Τζιάνι Πιτέλα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά, ακόμη και η εκλογή προέδρου προερχόμενου από μικρότερη πολιτική ομάδα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν πιθανό λόγω της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόντρα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, εάν συνεχιστεί πάντως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Ευρωβουλής, αφού οι δύο αυτές φιλοευρωπαϊκές ομάδες με την ενιαία στάση τους σε πολλά πολιτικά ζητήματα κατάφερναν να απωθούν θέσεις κατά της Ευρώπης, προερχόμενες από ιδεολογικά ακραίους, αλλά και λαϊκιστές ευρωβουλευτές.

Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες επτά υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.
Στα οξύμωρα της εκλογής προέδρου στο ΕΚ συγκαταλέγεται η υποψηφιότητα της Πράσινης ευρωβουλευτού Τζιν Λάμπερτ από τη Μ. Βρετανία, η οποία είναι υποψήφια παρά το επερχόμενο Brexit. Όπως υπογραμμίζει η ίδια, με αυτόν τον τρόπο οι Πράσινοι στέλνουν ένα μήνυμα κατά του Brexit. Άλλοι ευρωβουλευτές κάνουν απλώς λόγο για θέατρο του παραλόγου.

Η υποψήφια ή ο υποψήφιος πρόεδρος εκλέγεται εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Στον τέταρτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας στον τέταρτο γύρο, τον προεδρικό θώκο καταλαμβάνει βάσει καταστατικού ο γηραιότερος.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης