Η δίκη 365 απόστρατων ή εν ενεργεία Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση, επανελήφθη σήμερα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης και η ετυμηγορία αναμένεται έως αύριο.

Με μια εξαίρεση, οι 250 στρατιωτικοί που είναι προφυλακισμένοι ήταν όλοι παρόντες σήμερα στο εδώλιο των κατηγορουμένων και εκατοντάδες παρατηρητές είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο του Σιλιβρί, όπου από τον Δεκέμβριο του 2010 έχει αρχίσει η δίκη για τη συνωμοσία με την ονομασία «Βαριοπούλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο πρόκειται να ακούσει σήμερα τις «τελευταίες λέξεις», όταν απολογηθεί κάθε κατηγορούμενος, πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία του, το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς και ύποπτος ως ο «εγκέφαλος» αυτού του σχεδίου αποσταθεροποίησης που εκπονήθηκε το 2003 για να εκδιωχθεί από την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που είχε γίνει κυβέρνηση έναν χρόνο νωρίτερα, έγινε κατήγορος των δικαστών του.

«Βλέπουμε εδώ μια δίκη που γίνεται για να πληρώσουν οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ (του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας), που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους, την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία και στις αρχές της» δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσετίν ανέφερε επίσης ως υπεύθυνους «αυτής της άδικης και παράνομης δίκης» αυτούς που έχουν μια «νοοτροπία ότι όλοι όσοι δεν ανήκουν στην αδελφότητά τους είναι εχθροί».

Αναφερόταν στις ισλαμιστικές καταβολές της κυβέρνησης και στην εξουσία της θρησκευτικής αδελφότητας του ιεροκήρυκα Φετουάχ Γκιουλέν στους κόλπους του δικαστικού μηχανισμού.

Η εισαγγελία ζήτησε ποινές κάθειρξης από 15 έως 20 χρόνια για τους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί απόστρατοι στρατηγοί, για «απόπειρα να εμποδιστεί διά της βίας η δράση της κυβέρνησης της δημοκρατίας». Τους κατηγορεί ότι σχεδίασαν μια σειρά επιθέσεων, για να σπείρουν το χάος και να δικαιολογήσουν ένα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως το εν λόγω σχέδιο ήταν ένα εκπαιδευτικό σενάριο απ’ αυτά που παράγει τακτικά ο στρατός. Αμφισβητούν, επίσης, την αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων που παρουσιάζονται ως αποδείξεις.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης