Αχαλίνωτος καταναλωτικός δανεισμός στην Γερμανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014, 23:38
Αχαλίνωτος καταναλωτικός δανεισμός στην Γερμανία
Ενώ στην Γερμανία η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η ανεργία μειώνεται, οι γερμανικές εισπρακτικές εταιρείες οφειλών «βλέπουν» κινδύνους στον ορίζοντα, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα έχει ευεργετικές συνέπειες στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και στην κατανάλωση και έτσι, επιχειρηματίες και καταναλωτές μπορούν να πάρουν δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προκειμένου να επενδύσουν ή να καταναλώσουν περισσότερα αγαθά. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, και με σχεδόν μηδενικά επιτόκια η αποταμίευση θεωρείται πραγματικά ασύμφορη.


Θεαματική αύξηση των χρεολυτικών δανείων

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Γερμανοί προτιμούν να αγοράζουν ακίνητα και να καταναλώνουν περισσότερα αγαθά, με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «όργιο κατανάλωσης, ακόμη και με δανεικά». Σύμφωνα με την γερμανική διατραπεζική εταιρεία πληροφοριών για την οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών (Schufa), σήμερα στη Γερμανία καταγράφονται 17 εκατομμύρια χρεολυτικά δάνεια.

Ο αριθμός τους είναι κατά 50% υψηλότερος σε σχέση με το 2003 και τα περισσότερα από αυτά, εξυπηρετούνται τακτικά, υποστηρίζει ο Μίχαελ Μπρέντς, εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας Creditreform που δραστηριοποιείται στην συλλογή στοιχείων για την φερεγγυότητα προσώπων και επιχειρήσεων.

«Η συνέπεια ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις έχει βελτιωθεί. Την περασμένη χρονιά το 79% των λογαριασμών εξοφλήθηκε εντός 30 ημερών. Φέτος το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 83%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι διαγραφές κερδών που οφείλονται σε χρεοκοπία των πελατών ή των εταίρων μιας επιχείρησης. Έχει μειωθεί, επίσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταγράφουν απώλειες», διευκρινίζει ο Μίχαελ Μπρέντς.


Mια ωρολογιακή βόμβα

Το 2013 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός πτωχεύσεων επιχειρήσεων των τελευταίων 14 ετών. Σημειώθηκε επίσης μείωση του αριθμού των καταναλωτών που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη οφειλέτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τον «Άτλαντα Οφειλετών» της Creditreform, ο 1 στους 10 ενήλικες – περίπου 6,5 εκατομ. άνθρωποι - είναι αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα.

Τα χρέη τους υπολογίζονται στις 33 χιλιάδες ευρώ κατά κεφαλή και οι εταιρείες που έχουν τέτοιους πελάτες έχουν δύο επιλογές: η πρώτη είναι να κινηθούν με δικά τους μέσα για την είσπραξη των οφειλών. Η δεύτερη είναι να επιφορτίσουν σχετικά μια εισπρακτική εταιρεία ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη Γερμανία υπάρχουν 560 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει και παγγερμανικό σύνδεσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να εισπράξουν τις οφειλές καταναλωτών προς επιχειρήσεις, ωστόσο, μόνο των 10% των περιπτώσεων αφορά χρέη επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις.

Η αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών και των καταναλωτών ανησυχεί τις εταιρείες είσπραξης και όπως υπογραμμίζει ο Κάι Ούβε Μπεργκ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Εισπρακτικών Εταιρειών, υπάρχει, υπό προϋποθέσεις, το σοβαρό ενδεχόμενο να είναι εν λειτουργία μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα μπορούσε να εκραγεί όταν και εφόσον σημειώσει μικρή επιδείνωση η κατάσταση της οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014, 00:12