Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στον Άγγλο πρωθυπουργό και εκπρόσωπο του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ, ο σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

«Ο Μπλερ τελευταία μιλάει σαν ισραηλινός διπλωμάτης, προωθώντας τις πολιτικές του Ισραήλ. Επομένως, είναι άχρηστος για εμάς», δήλωσε ο Νάμπιλ Σάατ στη Ραμάλα. Παρ’ ότι δεν έχει ζητηθεί η αντικατάστασή του, είναι δεδομένο ότι ο βρετανός δεν αντιμετωπίζεται πλέον θετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για το ανακοινωθέν της 23ης Σεπτεμβρίου που εξέδωσε το Κουαρτέτου, ο σύμβουλος είπε ότι είναι ανοικτό σε ερμηνείες και εκτίμησε ότι ««Εάν το ανακοινωθέν του Κουαρτέτου αφεθεί στην ερμηνεία των δύο πλευρών, θα μας πάρει 20 χρόνια να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να υπάρχει ένας διαιτητής που να δείχνει την κόκκινη κάρτα όταν κάποιος παραβαίνει τους κανόνες», ανέφερε. Το Κουαρτέτο έπρεπε να γίνει πιο συγκεκριμένο, τόνισε, «πρέπει να ζητήσει να σταματήσουν οι εποικισμοί, να σταματήσει η βία, να γίνουν αποδεκτές ορισμένες προϋποθέσεις».

Ο Αμπάς ζήτησε την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη ένταξή του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την 23η Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την δημοσιοποίηση του ανακοινωθέντος του Κουαρτέτου. Όμως οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στην προοπτική αυτή απειλώντας να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πάντως εννέα μέλη του Συμβουλίου έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και αναμένεται να ταχθούν υπέρ της παλαιστινιακής προσπάθειας, είπε ο Σάατ.
Η θέση της Κολομβίας και της Πορτογαλίας, χωρών-μη μόνιμων μελών του ΣΑ, απομένει να διευκρινιστεί, αν και αμφότερες διατηρούν καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμπάς θα επισκεφθεί τις δύο χώρες την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Προηγουμένως, την 6η Οκτωβρίου, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης