Αζερμπαϊτζάν: «Έφυγε» ο Βατζίφ Αμπντουλάγιεφ

Αζερμπαϊτζάν: «Έφυγε» ο Βατζίφ Αμπντουλάγιεφ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα από οξεία καρδιακή προσβολή ο Βατζίφ Αμπντουλάγιε, σε ηλικία 61 ετών.

Ο φυλακισμένος υπαρχηγός του εκτός νόμου «Ισλαμικού κόμματος» του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήταν καρκινοπαθής και είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο της φυλακής, εξέτιε ποινή 11ετούς κάθειρξης.

Η καταδίκη αυτή οφειλόταν στο ότι ο Αμπντουλάγιεφ τον Οκτώβριο του 2011 είχε κριθεί, μαζί με άλλα έξι στελέχη του ανωτέρω κόμματος, ένοχος για «παράνομη κατοχή όπλων, δημιουργία παράνομης στρατιωτικής δύναμης, προετοιμασία τέλεσης εγκλημάτων».

Η ηγεσία του σωφρονιστικού συστήματος δεν σχολίασε μετά τον θάνατο του κρατούμενου. Πιο συγκεκριμένα αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αμπντουλάγιεφ».

Πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν στο Reuters ότι «η κυβέρνηση στο Μπακού θα επιδιώξει κυρίως να μην αποσταθεροποιηθεί η δημόσια τάξη» από την κινητοποίηση των σιιτών μουσουλμάνων, μετά από τον θάνατο του Αμπντουλάγιεφ.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν στο ίδιο πρακτορείο ότι ο εκλιπών ήταν «πολιτικός κρατούμενος» και υπενθύμισαν ότι, λόγω της ανηκέστου βλάβης της υγείας του, ζητούσαν επίμονα από την κυβέρνηση να διατάξει την αποφυλάκισή του.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του «Ισλαμικού κόμματος» χρονολογείται από το μέσον της δεκαετίας του 1990. Τότε, οι αρχές έκαναν λόγο για «στενή συνεργασία του με το Ιράν, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012, 22:04