Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω της μυστικής υπηρεσίας NSA, καθώς, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπεσε θύμα κατασκοπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα βασίζεται στις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της NSA, που καταζητείται από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί φέρονται να παρακολουθούσαν τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία. Στόχος αυτής της κατασκοπείας είναι όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το Spiegel επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό συμπεραίνει, ότι «η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου».

Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας σχετίζεται με το γεγονός ότι μαζί με 30 περίπου άλλες χώρες συγκαταλέγεται σε μια ομάδα «εταίρων της τρίτης κατηγορίας, τις οποίες μπορεί και παρακολουθεί όπως έχει ισχυριστεί η ίδια η NSA. Σύμφωνα με απόρρητο ντοκουμέντο το οποίο επικαλείται το SPIEGEL, εξαίρεση αποτελούν οι εταίροι της “δεύτερης κατηγορίας”: η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία πρώτη αντίδραση μέλους της κυβέρνησης, η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σνάρενμπεργκερ, δηλώνει ότι αν πράγματι ευσταθούν τα δημοσιεύματα, τότε η δραστηριότητα της αμερικανικής κατασκοπείας στη Γερμανία θυμίζει “συμπεριφορά μεταξύ εχθρών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου”. Η ίδια επισήμανε ότι «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».

Σοκ στις Βρυξέλλες

Σοκαρισμένοι δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού το οποίο αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ, μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, κατασκόπευε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ζήτησαν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές για αυτό το θέμα. «Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών, που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, και ότι θα μας απαντήσουν» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ενόχληση και την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ. «Αν οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθινές, θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτώ άμεσα εξηγήσεις και περαιτέρω πληροφόρηση από τις αμερικανικές αρχές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σουλτζ.

Ισημερινός: Στα «χέρια» της Ρωσίας η τύχη του Σνόουντεν

Στα χέρια των ρωσικών αρχών βρίσκεται η τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, δεδομένου ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια NSA βρίσκεται ακόμα σε ρωσικό έδαφος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ισημερινού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, διαχώρισε τη θέση της χώρας του καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δεν δύναται να ξεκινήσει την εξέταση του αιτήματος παραχώρησης ασύλου στον Σνόουντεν μέχρι ο ίδιος να παρουσιαστεί σε έδαφος του Ισημερινού.

Οι ρωσικές αρχές θα αποφασίσουν, εάν ο Σνόουντεν θα εγκαταλείψει τον χώρο του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας με προορισμό μια πρεσβεία του Ισημερινού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού. «Για εμάς θα τύχει μεταχείρισης όπως κάθε άλλος πολίτης, ακόμα και αν στερείται διαβατηρίου. Έχουμε επίγνωση ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση», πρόσθεσε ενώ κάλεσε τον 30χρονο Σνόουντεν να παραμείνει αισιόδοξος.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στις Βρυξέλλες για τις αποκαλύψεις του «Spiegel», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013, 15:56

Αμερικανικοί «κοριοί» στην ΕΕ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013, 10:14

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης