Συμφωνία μεταξύ της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και Αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) επετεύχθη το βράδυ της Δευτέρας.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε  η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild, αυτό που συζητήθηκε αφορά την δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης