Bild: Σούπερ μάρκετ διαβατηρίων η Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 13:50
Bild: Σούπερ μάρκετ διαβατηρίων η Ελλάδα
Εκφράζοντας τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μποϊκοτάρουν κάθε εγχείρημα ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και αρνούνται τη θεσμοθετημένη ποσόστωση υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, η γερμανική εφημερίδα «Bild» προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στα ακροδεξιά επιχειρήματα των χωρών του Βίσεγκραντ αλλά και της γερμανικής Ακροδεξιάς. 

Έτσι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους μηχανισμούς του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι πολύ πρόσφατα επέβαλαν ελέγχους σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τα ελληνικά αεροδρόμια, η «Bild» «στήνει» ένα σύστημα καταλογισμού ευθυνών στις ελληνικές Αρχές, δίνοντας την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι θερμοκήπιο πλαστών διαβατηρίων. Μία τέτοια άποψη προσθέτει νερό στον μύλο εκείνων οι οποίοι επί της ουσίας μεθοδεύουν την ακύρωση της συνθήκης Σένγκεν ή την αποβολή της Ελλάδας από αυτή. 

Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Bild», που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «παράδεισο των πλαστογράφων διαβατηρίων», το 2017 η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε πέντε μεγάλα δίκτυα πλαστογράφων. Μόνον κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν 729 πρόσφυγες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ελληνικά αεροδρόμια. Ωστόσο, πολλοί καταφέρνουν παρ' όλα αυτά να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου. Μια ελληνική αστυνομική ταυτότητα μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό τη Γερμανία κοστίζει μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ.

Οι πλαστογράφοι δίνουν μάλιστα και «εγγύηση»: οι μεσάζοντες συνοδεύουν τους πελάτες τους στο αεροδρόμιο και εάν δεν περάσουν με τα πλαστά διαβατήρια τον έλεγχο, τότε δεν πρέπει και να πληρώσουν. Εάν η «αποστολή» ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το υπόλοιπο (η προκαταβολή δίνεται κατά την παραγγελία) καταβάλλεται σε μεσάζοντες στη χώρα προορισμού.

Διαβατήρια για όλες τις βαθμίδες ελέγχου

Ο δημοσιογράφος της «Bild» επιχείρησε να αγοράσει και ο ίδιος πλαστό διαβατήριο. «Είναι εύκολο να βρει κάποιος πλαστογράφους στην Αθήνα: σε καφέ, σε περίπτερα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων», όπως διηγείται. Ο ίδιος συνάντησε τον μεσάζοντα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε καφετέρια της ελληνικής πρωτεύουσας. Του διηγήθηκε ότι είναι Γερμανός δημοσιογράφος και ότι θέλει να ταξιδέψει στην Τουρκία με προορισμό τη Συρία. Αν και ήταν καχύποπτος, ο μεσάζοντας τον πίστεψε και τον συμβούλευσε να αγοράσει βουλγαρικό διαβατήριο.

Ο ίδιος, όπως του είπε, μπορεί να προμηθεύσει διαβατήρια κάθε εθνικότητας, ακόμη και καναδικά. Όλα είναι θέμα τιμής, όπως του ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα διαβατήρια που πρέπει να περάσουν και να «αντέξουν» τον έλεγχο των αεροδρομίων είναι φυσικά πιο ακριβά. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους πρόσφυγες ενδείκνυνται περισσότερο τα ιταλικά και ελληνικά διαβατήρια. Ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση τα εν λόγω διαβατήρια φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο.Στη Γερμανία μέσω Ιταλίας

Επιπλέον, στην παρούσα φάση, είναι ευκολότερο να φτάσει κάποιος στη Γερμανία πετώντας κατ’ αρχάς για την Ιταλία και στη συνέχεια με το τρένο προς τα βόρεια. Όπως είπε ο μεσάζοντας στους δημοσιογράφους της «Bild», από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους και Γερμανοί αστυνομικοί στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και οι τιμές έχουν αυξηθεί ανάλογα.

Το πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο με το όνομα Petar Ivanov Todorov που έλαβε ο δημοσιογράφος της «Bild» έπειτα από μερικές μέρες κόστισε τελικά «μόλις» 2.000 ευρώ. Ήταν φθηνότερο, καθώς δεν είχε φτιαχτεί για να περάσει τους ελέγχους των αεροδρομίων. Γι’ αυτό και ο μεσάζοντας τον προειδοποίησε να μην επιχειρήσει να ταξιδέψει με αυτό αεροπορικώς.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 13:54