Αναγκαία για την παραμονή του εργατικού δυναμικού στη Βουλγαρία χαρακτήρισε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ITUC), Σάρα Μπάροου, τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Από το βήμα του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Απασχόληση και Εισόδημα: Διάλογος για την Ανάπτυξη και ένα καλύτερο μέλλον στη Βουλγαρία», η κα Μπάροου σημείωσε πως το ποσοστό της ανεργίας, φέτος στη χώρα, δεν αποκλείεται να κυμανθεί από 18% μέχρι και 19%. Σύμφωνα με την ίδια, πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν στη Βουλγαρία την περίοδο 2009-2011, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απασχόληση καταγράφει πτωτική πορεία, ενώ, αντίθετα, το ποσοστό της ανεργίας διπλασιάστηκε.

Περίπου το 16% των Βούλγαρων πολιτών εγκατέλειψε τη χώρα μετά το 2009 και ένα επιπλέον 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού επιθυμεί να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον, είπε η κα Μπάροου.

«Για αυτό τον λόγο, πρέπει να βελτιωθεί η εγχώρια αγορά εργασίας και οι πολίτες να παραμείνουν στον τόπο τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κα Μπάροου αναφέρθηκε και στους μισθούς, σημειώνοντας το υπερβολικά χαμηλό, όπως είπε, επίπεδο του κατώτατου μισθού στη Βουλγαρία.

Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν η ITUC, η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων στη Βουλγαρία και η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Podkrepa. Στόχος των διοργανωτών ήταν η εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας, την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την ανάπτυξη στη Βουλγαρία.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης