Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πολιτική αναταραχή έχει προκληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί το Brexit, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία-ορόσημο της 29ης Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο το Εργατικό όσο και το Συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο και νέων ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ΙΤV, επικαλούμενο πηγές των ανεξάρτητων.

Οι βουλευτές από το Εργατικό  και το Συντηρητικό κόμμα που προστέθηκαν στην ομάδα ανεξαρτήτων

Η βουλευτής Heidi Allen, η οποία ανήκε μέχρι πρότινος στους Τόρις (Συντηρητικούς), δήλωσε στο πρόγραμμα του ΙΤV Peston πως «το ένα τρίτο των βουλευτών των Τόρις έχει βαρεθεί με την κατεύθυνση που έχει πάρει το κόμμα στο θέμα του Brexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το BBC, η βουλευτής των Τόρις Justine Greening δήλωσε έτοιμη να εγκαταλείψει το κόμμα, αν αποφασίσει έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ ο Εργατικός βουλευτής Ian Austin γνωστοποίησε πως εξετάζει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του.

Οι βουλευτές που ήδη ανεξαρτητοποιήθηκαν υποστηρίζουν πως «θα αποτελέσουν το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής».

Στην ομάδα των ανεξάρτητων έχουν προστεθεί οκτώ παραιτηθέντες από το Εργατικό Κόμμα, που δήλωσαν απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα χειρίζεται το Brexit και τον αντισημιτισμό.

Αργότερα προστέθηκαν σ’ αυτούς τρεις βουλευτές των Τόρις που είναι υπέρ του Brexit και κατηγορούν την ηγεσία των Συντηρητικών ότι επιτρέπει σε ακροδεξιούς να διαμορφώνουν την πολιτική για το «διαζύγιο» του ΗΒ με την Ε.Ε. κι άλλα ζητήματα.

Σημαντικός αριθμός βουλευτών έχει εκφρασθεί με συμπάθεια για τις ανησυχίες αυτές.

Σε δηλώσεις του στην Express ο Εργατικός κ. Austin εκφράζει την άποψη ότι τον απασχολεί «εδώ και καιρό σοβαρά το μέλλον του κόμματος».

Και η συντηρητική κα Greening σε δηλώσεις της στο Radio 4 του BBC υποστήριξε πως «μου είναι δύσκολο να παραμείνω στο κόμμα που υποστηρίζει τη βίαιη έξοδο από την Ε.Ε.».

Η σημερινή κατάσταση των κομμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Η Sarah Wollaston, βουλευτής που εγκατέλειψε το Συντηρητικό Κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκε, υπολογίζει πως το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησης θα εγκαταλείψει το κόμμα, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις Philip Hammond, ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στο κόμμα σε περίπτωση «no-deal Brexit» (χωρίς συμφωνία), απάντησε πως «θα κάνω εκείνο που πιστεύω πως θα είναι για το καλό της πατρίδας». Πρόσθεσε, πάντως, πως θα κάνει προσπάθειες για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond ότι  δεν προετοιμάζει τη χώρα για την περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., για τους όρους του «διαζυγίου», έγραψε η «The Daily Telegraph».

Η εφημερίδα έγραψε πως κατά τη διάρκεια σύσκεψης κυβερνητικής επιτροπής έγινε έντονος διάλογος μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος -από τους ένθερμους ευρωσκεπτικιστές στο δημοψήφισμα του  2016- και του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα για να προετοιμάσει την περίπτωση της χωρίς συμφωνία αποχώρηση από την Ε.Ε., «καθιστώντας την παρούσα κατάσταση πολύ δύσκολη».

Παράλληλα, τόνισε πως «το Γραφείο Διαβατηρίων της Αυτής Μεγαλειότητας όσο και τα Τελωνεία δεν έχουν πάρει μέτρα προετοιμασίας για τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του no-deal Brexit, επειδή σε παρόμοιο σενάριο θα έπρεπε ακόμη να εγγυηθεί για την παράδοση των απαιτούμενων φαρμάκων και απαραίτητων τροφίμων προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω έκτακτων δρομολογίων φέρι-μποτ από την ηπειρωτική Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης