Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε την κεντροδεξιά πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να θέσει σε συζήτηση κατά τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit.

«Οι τελευταίες 24 ώρες έδωσαν νέο νόημα στη φράση ‘συνασπισμός του χάους’», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ, μετά την κατάρρευση την τελευταία στιγμή μιας απόπειρας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άραγε η πρωθυπουργός θα ξανασκεφτεί τώρα τις ριψοκίνδυνες κόκκινες γραμμές της και θα βάλει πίσω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιλογές όπως η τελωνειακή ένωση και η ενιαία αγορά;», ρώτησε ο κ. Στάρμερ.

Μιλώντας για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οποιαδήποτε εικασία ότι η βρετανική κυβέρνηση θα άφηνε μόνο ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην τελωνειακή ένωση είναι εσφαλμένη.

Μιλώντας για συνασπισμό «του χάους», οι Εργατικοί εννοούν τη συμφωνία του Συντηρητικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγέτιδά του, Τερέζα Μέι, έχοντας την ψήφο ανοχής του δεξιού, προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο σήμερα στέκεται το βασικό εμπόδιο για μια συμφωνία για τα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας μετά το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φιλοβρετανοί προτεστάντες της Β. Ιρλανδίας δεν επιθυμούν μέτρα που θα διατηρούν τον βορρά σε ενιαίο πλαίσιο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, απομακρύνοντας τον από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης