Νέα συντριβή για τη Μέι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019, 21:30
Νέα συντριβή για τη Μέι

Απερρίφθη η πρόταση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα σήμερα προς τους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες και να μην διακινδυνέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι κατά τον τελευταίο δύσκολο κύκλο συνομιλιών της με την Ε.Ε. 

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον της Βρετανίας, η Μέι ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει μια αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προσωπικά το θέμα και έχει επίγνωση της «ενδεχόμενης ζημίας» ενός Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία. «Λυπάμαι πολύ για την απόφαση», πρόσθεσε. 

Αφού το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση θα ακολουθήσουν δύο νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου. 

«Είναι η ώρα για γενικές εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας μάλιστα λόγο για «τεράστια ήττα» της κυβέρνησης. Σημείωσε δε, ότι η Μέι πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμφωνία της δεν έχει την αποδοχή της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει και στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπρραγμετεύση με την Ένωση. 

Ε.Ε.: Καμία μεταβατική περίοδος χωρίς συμφωνία

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το αποτέλεσμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με το αδιέξοδο του Λονδίνου», είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι «οι προετοιμασίες μας για "no-deal" είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ». 

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ είχε επισημάνει ότι η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. «Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019, 22:18