Η μετάλλαξη του κορωνοϊού και η απομόνωση της Μεγάλης Βρετανίας από τις ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως από τη Γαλλία, λόγω της επικίνδυνης μεταδοτικότητας του νέου στελέχους που εντοπίστηκε στη Βρετανία, τελικά φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα έδειχναν ότι οι δυο πλευρές ακολουθούσαν πορεία σύγκρουσης και στον ορίζοντα διαφαινόταν το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα άτακτο Brexit χωρίς κανόνες και κώδικα συμπεριφοράς, όμως η αιφνίδια απομόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους εμπορικούς εταίρους της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία 24ωρα, και η διακοπή των συγκοινωνιών από και προς τις αγγλικές ακτές και τα βρετανικά αεροδρόμια, φαίνεται ότι έπεισαν τη γραφειοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου και τον ίδιο τον Τζόνσον, πως θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία η οποία θα ήταν λειτουργική και θα μπορούσε να ικανοποιήσει το μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας το οποίο κυριαρχεί πια στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ουρές των φορτηγών στα λιμάνια της Μάγχης, τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και η προοπτική ελλείψεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα, λόγω των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών χωρών να απομονώσουν τη Μεγάλη Βρετανία για να αποφύγουν διασπορά του νέου στελέχους, κατέδειξαν το πόσο ευάλωτο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και πόσο εξαρτάται τελικά από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πανηγυρίζει ο Μπόρις Τζόνσον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες τη «νίκη» που επετεύχθη σήμερα, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».

Μάλιστα, ο Τζόνσον χαιρέτισε το γεγονός ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.

«Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Βρετανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «λογική» μεταβατική περίοδο 5,5 ετών όσον αφορά το ζήτημα της αλιείας, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια που επιδίωκε αλλά μικρότερη από τα 14 χρόνια που ζητούσαν αρχικά οι Βρυξέλλες.

«Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος, με πλήρη έλεγχο στα ύδατά μας, με το μερίδιο των αλιευμάτων στα νερά μας να αυξάνεται σημαντικά, από σχεδόν 50% σήμερα σε ένα ποσοστό που θα πλησιάζει τα δύο τρίτα για διάστημα 5,5 ετών», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Θέλαμε τρία χρόνια, καταλήξαμε σε πέντε. Πιστεύω ότι είναι μια λογική μεταβατική περίοδος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο τομέας της αλιείας θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και της διαδικασίας επεξεργασίας των αλιευμάτων.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, με ανάρτησή της στο Twitter. «Θα έχουμε μια ισχυρή εμπορική σχέση με την ΕΕ και θα εμβαθύνουμε τις συναλλαγές με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο χάρη στην ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μας», ανέφερε.

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ.»

«Επιτύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η πηγή αυτή.

Ανήμερα των Χριστουγέννων η συνεδρίαση για τη συμφωνία

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία η Μέρκελ 

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ιστορική» την εμπορική συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την μετά Brexit εποχή.

«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», δήλωσε σήμερα η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός από το Βερολίνο. «Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά τη ερχόμενη Δευτέρα για την γερμανική θέση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο καγκελάριος.

Όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία.

«Η σθεναρή στάση της Ευρώπης απέδωσε», δήλωσε ο Μακρόν

«Η ενότητα και η σθεναρή στάση της Ευρώπης απέδωσε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ χαιρετίζοντας τη σύναψη της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μεταξύ τους σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.

«Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών μας, των αλιέων μας, των παραγωγών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό συμβαίνει», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος με tweet του, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη προχωρά και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον, ενωμένη, κυρίαρχη και ισχυρή».

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος από την αρχή πίεζε για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, ιδίως στο θέμα της αλιείας, ευχαρίστησε επίσης τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Σας ευχαριστώ Μισέλ Μπαρνιέ για την επιμονή σας και την αφοσίωσή σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και την ενότητά τους. Χάρη σε εσάς και (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδειξε τη δύναμή της», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο Μακρόν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έχουμε δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σαρλ Μισέλ: Σημαντικό βήμα προόδου η συμφωνία

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε:

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Xάικο Μάας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Xάικο Μάας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπορική συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για την μετά Brexit εποχή.

«Ήταν ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, αλλά σε παγκόσμιο ρεκόρ χρόνου και με μια μεγάλη τελική προσπάθεια. Άξιζε να διανύσουμε τα πολυαναφερθέντα τελευταία μέτρα», δήλωσε ο Μάας σήμερα στο Βερολίνο.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός επεσήμανε όμως επίσης ότι η εμπορική συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. «Φυσικά τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουμε τώρα προσεκτικά το σχέδιο, διότι πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27, αργότερα δε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης», είπε.

«Η Γερμανία ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Θα είναι πολύ απαιτητική δουλειά και απαιτεί μεγάλη ευελιξία από όλες τις πλευρές, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχει. Είμαστε κοντά στο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο με τη Μεγάλη Βρετανία και ελπίζουμε ότι στις αρχές του νέου έτους η συμφωνία θα τεθεί οριστικά σε ισχύ μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μάας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης