Η Ρωσία έχει άμεση ανάγκη από μετρητά, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων και της ύφεσης που προκαλεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει κατάλογο με επτά κρατικές επιχειρήσεις που θα βγάλει στην «αγορά» για μερική ιδιωτικοποίηση.

Η λίστα, σύμφωνα με το Business Insider, περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, την Rosneft, το κρατικό μονοπώλιο των αγωγών, Trasneft, τη εταιρεία αδαμαντωρυχείων Alrosa, την αεροπορική εταιρεία Aeroflot, τη ναυτιλιακή Sovcomflot και τους ρωσικούς σιδηροδρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από αυτήν την ανανεωμένη ώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, ο οποίος περιμένει την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον οριστικό κατάλογο ακόμη και στα τέλη της εβδομάδας.

Αν και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η απόφαση για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ήδη ειλημμένη, υπάρχουν αρκετοί που αντιδρούν, με τους περισσότερους να επισημαίνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η αξία των εν λόγω εταιρειών είναι πολύ χαμηλή, στην κορύφωση της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και η Rosneft πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί δεν έχει άλλες πηγές για την κάλυψη του ελλείμματος, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να αναβληθούν για 1,5 χρόνο, γιατί τότε θα φέρουν πολύ περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης