Η βόμβα που σκότωσε 51 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 40 παιδιά, όταν έπληξε ένα λεωφορείο στη βόρεια Υεμένη, σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που μάχεται τους σιίτες αντάρτες Χούθι, ήταν αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με βάση την πηγή αυτή, η βόμβα είχε πουληθεί από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες που βιντεοσκοπήθηκαν μετά την επίθεση της 9ης Αυγούστου στη Σάαντα, το προπύργιο των ανταρτών, δείχνουν θραύσματα της οβίδας που φέρουν επάνω κάποια ψηφία. Από αυτά συνάγεται ότι επρόκειτο για μια βόμβα ακριβείας, κατευθυνόμενη με λέιζερ (LGB), Mark 82. Οι βόμβες αυτού του τύπου κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο ειδικούς στον τομέα των εξοπλισμών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε απαγορεύσει την πώληση τηλεκατευθυνόμενων βομβών στη Σαουδική Αραβία αφού μια παρόμοια βόμβα σκότωσε 140 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, τον Οκτώβριο του 2016, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ ήρε την απαγόρευση όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Από την επίθεση της 9ης Αυγούστου τραυματίστηκαν άλλοι 79 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 παιδιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνασπισμός έχει κατηγορηθεί για πολλές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Υεμένη. Έχει αποδεχθεί την ευθύνη του για ορισμένες από αυτές τις επιδρομές αλλά συνήθως κατηγορεί τους αντάρτες Χούθι ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Πριν από λίγες ημέρες, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού είπε ότι η επιδρομή είχε ως στόχο της του αντάρτες Χούθι που βρίσκονταν στην αγορά της Σάαντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης