Ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.

Ωστόσο δύο από τους ισχυρούς του κόσμου, δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα την νίκη τους. Πρόκειται για τον Ρώσο και τον Τούρκο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, με τους οποίους συνομιλούσε εντατικά ο Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, όπως γράφει το CNN, η «συνάφεια του Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο υπήρξε μία από τις λίγες σταθερές κατά τη διάρκεια της χαοτικής του θητείας».

«Παραμένοντας σιωπηλοί, αυτοί οι ηγέτες μίλησαν αρκετά για τον τύπο των σχέσεων που αναμένουν να έχουν με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν», σημειώνει το CNN επιχειρώντας μια ανάλυση στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας με την διοίκηση Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016, το Κρεμλίνο συνεχάρη τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε λίγες ώρες από την λήξη του εκλογικού αγώνα, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο στην εκλογή  Μπάιντεν. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα προτού σχολιάσει το αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ επαίνεσε τον Πούτιν, προκαλώντας υποψίες για την πιθανή σύνδεση της εκστρατείας του με τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές. Η ίδια φιλόξενη σχέση δεν μπορεί να αναμένεται από τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την ξένη παρέμβαση «ως αντιπολιτευτική πράξη».
«Νομίζω, λοιπόν, ότι ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα γίνει πολύ περισσότερη προσπάθεια να περιοριστεί η Ρωσία», ανέφερε ο Karin von Hippel, γενικός διευθυντής του Royal United Services Institute.

Εξάλλου, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «την κύρια απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ απάντησε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του Μπάιντεν και πως τέτοια ρητορική ενίσχυσε το «μίσος προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ωστόσο ο Πούτιν αφήνοντας ανοικτό ένα παράθυρο επικοινωνίας, ανέφερε λίγο πριν εκλογές, ότι θεωρεί τις στρατηγικές συνθήκες (συνθήκη για τη μείωση των όπλων, New START) ως ένα από τα πιθανά σημεία συνεργασίας με τον Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ως υποψήφιος, ο Τραμπ επαίνεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το χειρισμό της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ κατά την προεδρία Τραμπ ο Τούρκος ηγέτης απέκτησε εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις.

«Εν ολίγοις, με τον Τραμπ στην εξουσία, στον Ερντογάν έχει δοθεί σε μεγάλο βαθμό λευκή κάρτα για να κάνει ό, τι θέλει. Ωστόσο αυτή με τον Μπάιντεν θα είναι μια πολύ διαφορετική σχέση», αναφέρει το CNN.

Μιλώντας πέρυσι σε ένα ειδικό επεισόδιο των «The Weekly» των New York Times, ο Μπάιντεν είπε ότι «ανησυχεί» για την Τουρκία και θα υιοθετούσε «μια πολύ διαφορετική προσέγγιση» στις σχέσεις με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ηγεσίας της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και των Κούρδων.

Η υποχώρηση του Τραμπ από τη Συρία εγκαταλείποντας τους πρώην αντι-ISIS συμμάχους και τους Κούρδους, ενθάρρυνε τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης από τότε διακινδυνεύει την οργή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικά όπλα και υποστήριξε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ερντογάν πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» για αυτές τις δραστηριότητες, εξετάζοντας ακόμα και την συνέχιση της πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Πάντως, ο  εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ μετά από μια συνάντηση του AKP, που έγινε υπό την προεδρία του Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα συγχαρεί και θα επικοινωνήσει με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ μόλις οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, «από σεβασμό προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό».

Η Άγκυρα, που βρίσκεται σε διένεξη με την Ουάσινγκτον σε σειρά ζητημάτων, από την πολιτική στη Συρία έως την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ανέφερε επίσης το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες CNN – Επιμέλεια: Λίνα Κυριακοπούλου

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης