CNN: Το μυστήριο του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 07:35
CNN: Το μυστήριο του διάσημου ναυαγίου των Αντικυθήρων
Ως το πιο διάσημο ναυάγιο της αρχαιότητας, χαρακτηρίζει το ναυάγιο των Αντικυθήρων ο αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, συνυπεύθυνος της ανασκαφής που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην περιοχή, σε εκτενές αφιέρωμα στο CNN.

Το αφιέρωμα, στην ενότητα «The Art of Movement», παρουσιάζει τις σημαντικές καινοτομίες που προέκυψαν από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, για τον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι οποίες συντελούν στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου μας. Αναφορά γίνεται και στην ιστορία του ναυαγίου και των ευρημάτων που εντόπισαν πρώτοι κάποιοι ντόπιοι σφουγγαράδες, φτάνοντας μέχρι το σήμερα, όπου η περιοχή ερευνάται με τα πιο σύγχρονα μέσα.

Το αφιέρωμα

«Στα γαλανά νερά ανοικτά στη βραχώδη ακτή των Αντικυθήρων, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Μεσογείου με πληθυσμό μικρότερο από 50 κατοίκους, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη ναυάγια όλων των εποχών», αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.Το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα, πάνω από αυτό που έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο.

Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. Η περιοχή εξερευνήθηκε το επόμενο έτος, και αποκαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις και αξιόλογα έργα τέχνης. Ένα χρόνο μετά, το 1902, με την ανακάλυψη μιας συστάδας από ασβεστοποιημένη πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές, το ναυάγιο έγινε ευρύτερα γνωστό.Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου

Οι έρευνες στα έντονα διαβρωμένα χάλκινα θραύσματα αποκάλυψαν τον πρώτο γνωστό υπολογιστή του κόσμου, σχεδιασμένο τον 1ο αιώνα π.Χ. Πρόκεται για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ήταν κατασκευασμένος για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις κινήσεις της σελήνης, και η ανάλυση των ακτινογραφιών του μηχανισμού του αποκάλυψε 30 περίπλοκους οδοντωτούς τροχούς.

Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια.Νέα ευρήματα

Σύμφωνα με το CNN, ανάμεσα στα ευρύματα που έχουν έρθει στις νέες αρχαιολογικές έρευνες είναι ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης. Οι αρχαιολογικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 15 Οκτωβρίου.Οι ανακοινώσεις για τα νέα ευρήματα επρόκειτο να λάβουν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στα Κύθηρα, σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται.

Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπιστεί ολόκληρος ο θησαυρός που μετέφερε το αρχαίο πλοίο, το οποίο ήταν γεμάτο λάφυρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωμαίων στρατηγών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 07:41