Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 18 ασθενών με τον COVID-19, αριθμού άνευ προηγουμένου, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.149 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 632 νεκρούς επί συνόλου 105.661 μολύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι είμαστε αναγκασμένοι να προστατευόμαστε ολοένα περισσότερο για να αποτρέπουμε τις μολύνσεις», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Αβάνα – 16 από τους 18 θανάτους, 758 κρούσματα σε 24 ώρες – παραμένει το επίκεντρο της κρίσης στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, που έχει φθάσει τα 432,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, είναι ο υψηλότερος σε όλη την Κούβα.

Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβάλει οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση δύο υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Τα υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης