Οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των δόσεων» εμβολίων κατά του Covid-19 σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα αρκέσει «για να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός παγκοσμίως» ως το τέλος του έτους.

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια κατά του Covid-19 δεν φτάνουν με δίκαιο τρόπο σε όλο τον πληθυσμό που έχει προτεραιότητα παγκοσμίως. Οι παρασκευαστές, οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την ανισότητα» εκτίμησαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενώσεις αυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 μπορούν να παραχθούν 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων ως το τέλος Μαΐου, ένας αριθμός επαρκής «για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός».

Προκειμένου «να ενισχυθεί το δίκαιο μοίρασμα των δόσεων» οι ενώσεις ενθαρρύνουν κυρίως τις κυβερνήσεις που διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά του Covid-19 να προσφέρουν «ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους» στον μηχανισμό Covax, ο οποίος έχει στόχο τη διανομή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Για να επιταχυνθεί η παραγωγή των εμβολίων, θα πρέπει να «εξαλειφθούν τα εμπορικά εμπόδια στις πρώτες ύλες, τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή» τους και να δοθεί προτεραιότητα στις μετακινήσεις «έμπειρου προσωπικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελλείψεις σε εμβόλια κατά του Covid-19 επιμένουν λόγω της ελλιπούς παραγωγής και ο μηχανισμός Covax, ο οποίος δημιουργήθηκε προκειμένου να μην πάρουν όλα τα εμβόλια οι πλούσιες χώρες, δεν έχει πετύχει τους στόχους του.

Μέσω του μηχανισμού αυτού θα πρέπει να εμβολιαστεί το 20% των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν ως το τέλος του έτους, όμως τον Ιούνιο θα λείπουν από το σύστημα Covax 190 εκατομμύρια δόσεις.

Ο στόχος του 20% «κινδυνεύει», είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ο Μπρους Έιλγουορντ, αρμόδιος για το Covax στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης