Περισσότεροι από 100 Βολιβιανοί, αποκλεισμένοι στη Χιλή, στην περιοχή των συνόρων, εμποδίστηκαν χθες Κυριακή να γυρίσουν στη χώρα τους, καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της προέδρου Τζανίνε Άνιες έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι κανείς δεν βγαίνει και κανείς δεν μπαίνει», είπε ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης Λουίς Φερνάντο Λόπες στο τηλεοπτικό δίκτυο PAT. «Οι Βολιβιανοί που βρίσκονται εκτός χώρας πρέπει να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται. Δεν θα γίνουν πτήσεις επαναπατρισμού», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε καμία απάντηση ενώ υπήρχε μια διευθέτηση των Αρχών του Ορούρο (νοτιοδυτικά) που μας επέτρεπε να τεθούμε σε καραντίνα σε ξενοδοχεία (…). Οι βολιβιανές αρχές δεν μπορούν να μας εγκαταλείψουν έτσι», είπε η Μόνικα Κιχούα, υπήκοος της Βολιβίας που εμποδίστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα της, στην εφημερίδα Los Tiempos.

Η κυβέρνηση της Βολιβίας πάντως διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περίπου 1.045 αλλοδαπών με πτήσεις τσάρτερ.

Στη χώρα των Άνδεων ανακοινώθηκε χθες ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού — σύμφωνα με τον μεταβατικό υπουργό Υγείας Ανίμπαλ Κρους, επρόκειτο για μια 74χρονη που υπέκυψε στη Σάντα Κρους — ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί επισήμως ανέρχεται σε 84.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεταβατική κυβέρνηση της Άνιες κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, ώστε να επιτραπεί η εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιβολή των περιορισμών της κίνησης που είχε ανακοινώσει τρεις ημέρες νωρίτερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης