Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 14 θανάτους ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 1.007 νεκρούς.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν ακόμη 2.349 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί να φθάνει τις 128.785.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 26.283· 439 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων 128 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Από την άλλη, συνολικά 104.478 έχουν αναρρώσει.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντέρι δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό Κανάλι 12 ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει σύντομα νέο lockdown σε εθνική κλίμακα εξαιτίας της αύξησης του δείκτη θνητότητας του COVID-19. Πρόσθεσε ότι αναμένει να ληφθούν αποφάσεις την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση αρχίζει να επιβάλλει τοπικές καραντίνες στις περιοχές όπου ο δείκτης είναι ο υψηλότερος, οι οποίες χαρακτηρίζονται «κόκκινες» με βάση το νέο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που έχει υιοθετήσει η ισραηλινή κυβέρνηση (με τέσσερα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) για να ορίζεται το επίπεδο των περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο ο Ντέρι έκρινε πως «δεν υπάρχει διαφυγή από το πλήρες lockdown. Είναι φρικτό πράγμα, θα καταφέρει πλήγμα στην οικονομία, αλλά κανένας δεν έχει μπορέσει να μειώσει τους αριθμούς αλλιώς».

Μερικές ώρες αργότερα, χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ και εκατοντάδες άλλοι στην Καισάρεια για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται για διαφθορά.

Οι κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν νωρίτερα χθες, κατέβασαν μεγάλα πλήθη στους δρόμους παρά την επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και παρά τον καύσωνα.

Στο περιθώριο μιας από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες εναντίον του υπόδικου Νετανιάχου, μπροστά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς. Δύο στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πηγές: AΜΠΕ, Sputnik, Xinhua, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης