Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα μιλά για σταθεροποίηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος είχε φθάσει στην κορύφωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Κατά τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 1.406 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Καταγράφηκαν παράλληλα 42 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 400.985, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 10.958. Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι λεγόμενες ύποπτες περιπτώσεις, ο απολογισμός στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται στους 14.938 νεκρούς.

Από τον Μάιο, η Χιλή βίωσε ραγδαία επιτάχυνση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης. Το ρεκόρ, 6.938 σε 24 ώρες, καταγράφηκε τη 14η Ιουνίου.

Ωστόσο, η καμπύλη της εξάπλωσης άρχισε να κάμπτεται περί τα μέσα Ιουλίου. Έκτοτε, βρίσκεται σε επίπεδο γύρω στα 2.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, η πανδημία μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ κι έναν μήνα, καθώς η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας ξεκίνησε την πολύ σταδιακή άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Οι πολίτες της πρωτεύουσας της Χιλής μπορούν να μετακινούνται χωρίς άδεια από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, αλλά τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, η κατάσταση παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανά περιφέρεια. Στο νότιο άκρο της χώρας, η πόλη Πούντα Αρένας, όπου διαπιστώθηκε τελευταία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, τέθηκε εκ νέου σε περιορισμό. Το ίδιο η Αρίκα, στον βορρά, στα σύνορα με το Περού.

Οι Αρχές της Χιλής επέλεξαν στρατηγική μαζικών τεστ, αλλά τοπικών περιοριστικών μέτρων.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, τα σύνορα παραμένουν κλειστά, ενώ οι μαθητές δεν έχουν επιστρέψει στις τάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης