Διαρροή που ξεκίνησε από εργοστάσιο χημικών και εξαπλώθηκε σε ποταμό, ο οποίος τροφοδοτεί με νερό μεγάλες περιοχές της Δυτικής Βιρτζίνια, στις HΠΑ, αντιμετωπίζεται με αργούς ρυθμούς.

Συνολικά, 300.000 άνθρωποι έμειναν για μέρες χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ οι Αρχές κάλεσαν σήμερα τις εγκύους να προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό έως ότου λήξει ο συναγερμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση ξέσπασε όταν δεκάδες χιλιάδες λίτρα 4-μεθυλοκυκλοεξάνιου μεθανόλης διέρρευσαν από δεξαμενή αποθήκευσης σε εργοστάσιο των Freedom Industries, βόρεια της πρωτεύουσας της Δυτικής Βιρτζίνια, Τσάρλεστον.

Οι κάτοικοι άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εξαιτίας της έντονης οσμής του νερού, την οποία πολλοί συγκρίνουν με αυτή της γλυκόριζας. Αναλύσεις επαλήθευσαν τους φόβους τους, πυροδοτώντας την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι Αρχές απαγόρευσαν την χρήση νερού για οτιδήποτε εκτός από τα καζανάκια της τουαλέτας, προειδοποιώντας ότι η επαφή προκαλεί ναυτία, εμετό, ζαλάδες, διάρροια κ.α. Αρκετά άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν με συμπτώματα, ενώ πολλά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά για μέρες. Οι εισαγγελικές Αρχές διέταξαν την διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για τα αίτια της διαρροής, κάνοντας λόγο για μια «εντελώς απαράδεκτη και εξοργιστική» κατάσταση.

Την περασμένη Τρίτη, η τοπική εταιρεία υδροδότησης ήρε την απαγόρευση κατανάλωσης πόσιμου νερού σε τουλάχιστον τρεις κομητείες, διαβεβαιώνοντας ότι πλέον είναι ασφαλές. Δύο ημέρες αργότερα ωστόσο εκδόθηκε οδηγία προς τις εγκύους που ζουν στις πληγείσες περιοχές να εξακολουθήσουν να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρίνισαν αξιωματούχοι, αυτό έγινε για δύο λόγους: αφενός γιατί έχουν γίνει ελάχιστες έρευνες γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις του 4-μεθυλοκυκλοεξάνιου μεθανόλης στο έμβρυο και αφετέρου διότι το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης