Δακρυγόνα, ξύλο και συνθήματα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν και το βράδυ της Κυριακής το πολεμικό σκηνικό στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν εκ νέου στους δρόμους της πόλης, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκιά των νέων βίαιων επεισοδίων, όπου τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας έκαναν την εμφάνισή τους στο Φέργκιουσον και αστυνομικοί προχώρησαν στη χρήση δακρυγόνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως σταματάει τις διακοπές του, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτεία του Μιζούρι, όπου ξυπνάει το «φάντασμα» του ρατσισμού. Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης νεκροψίας στο πτώμα του Μάικλ Μπράουν, σύμφωνα με τα οποία ο 18χρονος Αφροαμερικανός δέχτηκε έξι σφαίρες από αστυνομικό.

Τα βίαια επεισόδια της Κυριακής ξέσπασαν, καθώς, παρά την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, αρκετοί ήταν οι διαδηλωτές που αψήφησαν το μέτρο για δεύτερη διαδοχική ημέρα και κατέβηκαν στους δρόμους. Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το Φέργκιουσον έχει μετατραπεί σε «αστακό», αφού χιλιάδες αστυνομικοί παραμένουν σε θέσεις μάχης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων τους «υποδέχονται» με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι σφαίρες δέχτηκε ο Μάικλ Μπράουν

Η πρώτη νεκροψία που διενεργήθηκε στο πτώμα του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, έδειξε πως ο νεαρός δέχτηκε τουλάχιστον έξι σφαίρες, εκ των οποίων οι δύο τον βρήκαν στο κεφάλι.

Η εφημερίδα «New York Times» στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο δημοσίευσε τόσο τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που διέταξε ο γενικός εισαγγελέας στο πλαίσιο της προανάκρισης για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Μάικλ Μπράουν, όσο και το σκίτσο του ιατροδικαστή μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μία σφαίρα εισήχθη στο πάνω μέρος του κρανίου του Μπράουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλι του ήταν λυγισμένο μπροστά όταν τον βρήκε. Αυτό ήταν και το θανάσιμο τραύμα, σύμφωνα με τον δρ Μάικλ Μπάιντεν, τον πρώην διοικητή των ιατροδικαστών της Νέας Υόρκης που ήταν παρών στη νεκροψία, εκ μέρους της οικογένειας του θύματος.

Πιθανότατα, συμπλήρωσε, «η σφαίρα που προκάλεσε αυτό το μοιραίο τραύμα ήταν μια από τις τελευταίες που δέχθηκε ο 18χρονος».

Ο Μάικλ Μπράουν δέχτηκε ακόμα τέσσερις σφαίρες στο δεξί του χέρι, ενώ από τα τραύματα προκύπτει πως βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει το σενάριο πως ήταν γυρισμένος πλάτη στην προσπάθειά του να τραπεί σε φυγή. Εκκρεμεί η διενέργεια δεύτερης ανεξάρτητης νεκροψίας από ομοσπονδιακές αρχές, την οποία έχει διατάξει ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, «λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών αυτής της υπόθεσης και λόγω του αιτήματος της οικογένειας Μπράουν».

Επεισόδια με δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λιούις στο Μιζούρι έριξε το βράδυ της Κυριακής δακρυγόνα σε πλήθος περίπου 400 διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν αρκετές οικογένειες με παιδιά. Το πλήθος διαμαρτυρόταν -με ειρηνικό τρόπο σε γενικές γραμμές- για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του νεαρού Αφροαμερικανού. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το θύμα ήταν άοπλο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία κινήθηκε προς τους διαδηλωτές με θωρακισμένα οχήματα και έριξε δακρυγόνα προς την περιοχή όπου οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούσαν και κάλυπταν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών, η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως ειρηνική.

Ωστόσο, η αστυνομία, όπως ανακοίνωσε, χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο προσπάθησε να εμποδίσει την επιβολή του νόμου. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η εμφάνιση των τεθωρακισμένων οχημάτων εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές επέβαλαν την Κυριακή -για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα- την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, η οποία ίσχυε από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η επέκταση της απαγόρευσης κρίθηκε αναγκαία λόγω της τεταμένης κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί στην πόλη.

Η απόφαση για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί ελήφθη για πρώτη φορά το βράδυ του Σαββάτου από τον κυβερνήτη του Μιζούρι Τζέι Νίξον σε μια προσπάθεια καταστολής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και των λεηλασιών.

Τέλος διακοπών για τον Μπαράκ Ομπάμα

Παράλληλα, σε μια σπάνια κίνηση για τον ίδιο προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς αναχώρησε εκτάκτως από το «Martha’s Vineyard» όπου πραγματοποιούσε τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές, για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας των ταραχών στο Φέργκιουσον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους συμβούλους, ώστε να ενημερωθεί εκτενώς για την κατάσταση στο προάστιο του Σεντ Λιούις στην πολιτεία του Μιζούρι. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Υπέρ της απαγόρευσης κυκλοφορίας ο κυβερνήτης του Μισούρι
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 01:00

Διαβάστε επίσης: Μιζούρι: Επεισόδια με δακρυγόνα κατά διαδηλωτών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 06:07

Νέα νεκροψία στο θύμα του Μιζούρι
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014, 19:06

Εξέγερση
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014, 14:23

“Τον πυροβόλησε γιατί έκλεψε”

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014, 20:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης