Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Τυνησία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 16:49
Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Τυνησία
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά στη Βουλή της Τυνησίας σήμερα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, για να απωθήσει διαδηλωτές που απαιτούσαν να διαλυθεί η συντακτική συνέλευση από τη μια πλευρά, και ισλαμιστές οι οποίοι υπερασπίζονταν τη νομιμότητα της κυβέρνησης -όπου κυριαρχεί το κόμμα Ενάχντα- από την άλλη.

Νωρίτερα σήμερα, χιλιάδες Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους και συνόδευσαν το φέρετρο ενός στελέχους της αντιπολίτευσης, τον οποίον τον πυροβόλησαν με το ίδιο όπλο που είχε δολοφονηθεί ένας από τους ηγέτες της.

Το φέρετρο του Μοχάμεντ Μπράχμι, τυλιγμένο με τη σημαία της Τυνησίας, το χαιρέτισαν στρατιώτες καθώς η πομπή αναχωρούσε από το σπίτι του, στη συνοικία Αριάνα της Τύνιδας, με προορισμό το νεκροταφείο Ελ Τζέλαζ.

Η ένταση ήταν απτή όταν οι υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος και μέλη της οικογένειάς τους σήκωσαν το φέρετρο στους ώμους και το τοποθέτησαν σε στρατιωτικό αυτοκίνητο που κινήθηκε στη λεωφόρο του Μοχάμεντ Ε΄.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στο κοιμητήριο, όπου ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Σάλεχ Χάμντι διάβασε τον επικήδειο και ένας ιμάμης προσευχήθηκε. Η σύζυγος του δολοφονημένου πολιτικού, που φορούσε μαντίλα, ύψωσε τα δυο της δάχτυλα σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και «Ενάχντα, συμμορία τρομοκρατών» φώναξε το πλήθος πριν σιωπήσει για τον εθνικό ύμνο.

Ο 58χρονος Μπράχμι δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του την Πέμπτη με το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί για να εκτελεστεί ο Σόκρι Μπελαΐντ, ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κινήματος, τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λότφι Μπεν Τζέντου.

Από την επίσημη αυτή κηδεία, που έγινε δημοσία δαπάνη, απουσίασαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπό το Ενάχντα.

Μερικές ώρες πριν αρχίσει η τελετή εξερράγη βόμβα κοντά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό και προκαλώντας ζημιές σε ένα τζιπ του σώματος. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, αρνήθηκε ότι υπήρξε τραυματισμός. Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη γενική απεργία και μια αντικυβερνητική διαδήλωση στην οποία σκοτώθηκε ένας πολίτης.

Ο Μπαλκίς Μπράχμι, 19 ετών, ένα από τα πέντε παιδιά του νεκρού πολιτικού, είπε ότι δολοφονήθηκε από δύο άνδρες που φορούσαν μαύρα και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Οι Αρχές ανέφεραν πως ο Μπράχμι χτυπήθηκε από 14 σφαίρες.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης.


Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 18:22