«Δαμάζει» τα κύματα το αντίγραφο της φρεγάτας Ερμιόνη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 06:00
«Δαμάζει» τα κύματα το αντίγραφο της φρεγάτας Ερμιόνη
Αντιμέτωπο με δύσκολες καιρικές συνθήκες, δυνατούς ανέμους και μεγάλα κύματα βρέθηκε το πλήρωμα του πιστού αντίγραφου της ιστορικής φρεγάτας «Ερμιόνη», στην πορεία του προς τις αμερικανικές ακτές, σε ένα ταξίδι που είχε στόχο να επαναφέρει στη μνήμη την υποστήριξη των Γάλλων στην αμερικανική επανάσταση και στη γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το αντίγραφο της φρεγάτας απέπλευσε από τη Γαλλία στις 18 Απριλίου και, αφού πέρασε από τα Κανάρια Νησιά, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ξεχωριστή στιγμή στο ταξίδι αποτέλεσε η συνάντηση της «Ερμιόνης» με το Άγαλμα της Ελευθερίας. Την 4η Ιουλίου, ημέρα της αμερικανικής ανεξαρτησίας, η «Ερμιόνη» είχε την τιμητική της στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη.


«Η πιο συγκινητική στιγμή του ταξιδιού ήταν όταν φτάσαμε στο λιμάνι του Γιορκτάουν. Το καλωσόρισμα των Αμερικανών ήταν εκπληκτικό. Κάτι ανάλογο συνέβη σε κάθε πόλη που επισκεφθήκαμε. Οι άνθρωποι ήταν εμφανώς συγκινημένοι από την επίσκεψή μας και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια μας. Συγκινήθηκαν από την απόφαση μας να ξαναφτιάξουμε το πλοίο και έτσι να αναβιώσουμε τις μνήμες της περιόδου Λαφαγιέτ» δήλωσε ο καπετάνιος Γιαν Καριού, μιλώντας στο Euronews.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κάποιες νύχτες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για το πλήρωμα, λόγω των καιρικών συνθηκών. «Ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως βγήκαμε ζωντανοί από την νύχτα της 6ης Αυγούστου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Ερμιόνη το 1780 είχε ναυλωθεί από τον νεαρό Γάλλο αριστοκράτη Ζιλμπέρτ ντε Μοτιέρ, με σκοπό να μεταφέρει στις ΗΠΑ, Γάλλους στρατιώτες και χρήματα, κατά την διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης.

Η κατασκευή της ρέπλικας ξεκίνησε το 1997 και κόστισε 26 εκ ευρώ. Σύμφωνα με το Euronews, υπάρχουν σκέψεις η «Ερμιόνη» να μετατραπεί σε μουσείο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 06:00