Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη Δανία για να υποστηρίξουν τους Σύρους από τους οποίους αφαιρέθηκαν οι άδειες διαμονής τους λόγω μιας κατάστασης που θεωρείται «ασφαλής» στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, απόφαση που υποστηρίζεται από μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις αρχές Απριλίου, η τηλεοπτική έκκληση μιας έφηβης που απειλείτο με απέλαση λίγους μήνες πριν αποφοιτήσει από το λύκειο τάραξε τα νερά και τη σχετική αδιαφορία που μέχρι τώρα περιέβαλε το θέμα στη μικρή σκανδιναβική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κοπεγχάγη, η πλατεία του δημαρχείου ήταν κατάμεστη, αλλά διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε περισσότερες από είκοσι άλλες πόλεις του βασιλείου, όπου περίπου το 10% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ξένης καταγωγής.

«Ο στόχος της διαδήλωσης είναι πραγματικά να δείξει στην κυβέρνηση ότι μια μεγάλη ομάδα (…) ντρέπεται πραγματικά για την υποχώρηση που βλέπουμε επί του παρόντος όσον αφορά το δίκαιο των προσφύγων», εξήγησε ένας από τους διοργανωτές, ο Τιμ Βίτε, γενικός γραμματέας της ActionAid Δανίας, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Κρατώντας πλακάτ σε σχήμα καρδιάς στα οποία ήταν γραμμένα τα συνθήματα «αλληλεγγύη» ή «έχουμε χώρο», οι διαδηλωτές — στην πλειοψηφία τους φορούσαν μάσκα λόγω της υγειονομικής κρίσης υγείας — συγκεντρώθηκαν μπροστά από το επιβλητικό δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα να σταλούν οι Σύροι πρόσφυγες πίσω στη Συρία όπως είναι τώρα η χώρα», δήλωσε η Μαρί-Λουίζ Μέλερ, μια 50χρονη σύμβουλος.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Κοπεγχάγη αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη συριακή πρωτεύουσα, που τελεί υπό τον έλεγχο του Μπασάρ αλ Άσαντ, μια επανεξέταση που επεκτάθηκε σε αυτούς που προέρχονταν από τα περίχωρα της Δαμασκού, με την αιτιολογία ότι «η σημερινή κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοια που να δικαιολογεί άδεια παραμονής ή παράταση της άδειας διαμονής».

Έκτοτε, 248 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν λάβει αρχικά μόνο προσωρινή άδεια, είδαν να αφαιρούνται οι άδειές τους, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Μόλις εξαντληθούν οι δυνατότητες προσφυγής, οι άνθρωποι αυτοί των οποίων το αίτημα απορρίφθηκε, έχουν έως και τρεις μήνες για να εγκαταλείψουν εθελοντικά τη χώρα προτού τεθούν σε διοικητικό κέντρο κράτησης χωρίς να απελαθούν στη Συρία ελλείψει διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοπεγχάγης και Δαμασκού.

«Η Δανία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να στείλουν πίσω τους Σύρους και αυτό δεν είναι δυνατό προς το παρόν, αλλά φοβόμαστε ότι οι Σύροι θα ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν, ενώ η Συρία δεν είναι απολύτως ασφαλής επί του παρόντος», δήλωσε εκφράζοντας ανησυχία η Λίζα Μπλίνκενμπεργκ, υπεύθυνη για το θέμα αυτό στην Αμνηστία Δανίας.

Νομικά, οι προσωρινές άδειες διαμονής δίνονται χωρίς χρονικό περιορισμό σε περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης στη χώρα προέλευσης που χαρακτηρίζεται από αυθαίρετη βία και επιθέσεις εναντίον αμάχων». Μπορούν όμως να ανακληθούν εκ των πραγμάτων όταν η κατάσταση δεν κρίνεται πλέον ως τέτοια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης