Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει στην Τυνησία δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων με ευνοϊκό επιτόκιο και θα χρηματοδοτήσει δύο μεγάλα έργα αξίας 140 εκατ. δολαρίων, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την επίσκεψη που έκανε στην Τύνιδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – εναντίον του οποίου έγινε μια ογκώδης διαδήλωση.

Εκατοντάδες Τυνήσιοι συμμετείχαν στις πρώτες γνωστές κινητοποιήσεις στον αραβικό κόσμο εναντίον του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου κατά την επίσκεψή του την Τρίτη, χαρακτηρίζοντάς τον φονιά που ενέχεται στην εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδείς τολμά να επικρίνει δημόσια στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας τον de facto ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, ενώ στο εξωτερικό τού επιδαψιλεύουν συνήθως τιμές, όπως συνέβη ήδη στους προηγούμενους σταθμούς της περιοδείας του σε κράτη της περιοχής (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος) πριν αναχωρήσει από την Τυνησία για το Μπουένος Άιρες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποδέχθηκε ο πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος του απέμεινε το Μετάλλιο της Δημοκρατίας της Τυνησίας — την υψηλότερη τιμητική διάκριση του τυνησιακού κράτους.

Η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση και επιθυμεί διακαώς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τυνησία θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες σημαντικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων ενός δανείου με χαμηλό επιτόκιο, συμφωνιών για επενδύσεις και άλλες» τόνισε στην κρατική τηλεόραση ο Νουρεντίν μπιν Τίτσα, σύμβουλος του προέδρου.

Δύο τυνησιακές πηγές, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και μια πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της συζήτησης του πρίγκιπα με τον πρόεδρο Εσέμπσι, είπαν στο Reuters ότι το δάνειο θα ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια και ότι το αναπτυξιακό ταμείο του σουνιτικού βασιλείου θα χρηματοδοτήσει δύο έργα αξίας περίπου 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν έδωσαν, πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τύνιδα δυσκολεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, να σταθεροποιήσει το μειούμενο αποθεματικό της σε σκληρό συνάλλαγμα και να διαχειριστεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της, που αξιώνουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως η περικοπή του μισθολογικού κόστους του δημοσίου τομέα.

Η τυνησιακή οικονομία δεν έχει ακόμη συνέλθει από την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε τον αυταρχικό Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, με υπόβαθρο τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια και τον υπερπληθωρισμό, που θεωρείται ότι αποτέλεσμα το έναυσμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Δεχόμενος πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα της Τυνησίας στο 4,9% του ΑΕΠ εφέτος, από το 6,2% που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε στην τυνησιακή κρατική τηλεόραση πως δεν θα μπορούσε να πάει στη Βόρεια Αφρική χωρίς να επισκεφθεί στην Τυνησία και ότι ο πρόεδρος της χώρας «είναι σαν πατέρας μου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης