Η Βουλή στη Ζιμπάμπουε ενέκρινε χθες δάνειο 98 εκατ. δολαρίων από την Κίνα με χρονική διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών για την κατασκευή στρατιωτικής Ακαδημίας, παρά τις αντιδράσεις μελών του κόμματος του πρωθυπουργού, Morgan Tsvangirai. Το σχετικό νομοσχέδιο «πέρασε» τόσο από την Άνω όσο και από την Κάτω Βουλή με αρκετούς βουλευτές να θεωρούν λανθασμένη την κίνηση του προέδρου, Robert Mugabe, να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό για τη δημιουργία στρατιωτικής σχολής τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την ανακούφιση της οικονομίας και όχι για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου», ανέφερε ένα μέλος του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συγκεκριμένη σχολή θα προσφέρει εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό, εξαιρετικά σημαντικό για ζητήματα ασφαλείας», απάντησε στις επικρίσεις ο υπουργός Άμυνας, Emmerson Mnangagwa.

Το κτίριο αναμένεται να κτιστεί 20 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα της χώρας, Χαράρε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ζιμπάμπουε, με το Πεκίνο να θεωρεί τη συγκεκριμένη χώρα ως έναν από τους σπουδαιότερους συμμάχους της στην Αφρική. Το 2008 είχε θέσει βέτο σε σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην αφρικανική χώρα λόγω αναφορών για καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Mugabe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης