Δεύτερη ημέρα ανθρωποκυνηγητού στο Στρασβούργο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 07:28
Δεύτερη ημέρα ανθρωποκυνηγητού στο Στρασβούργο
Έχει όνομα, έχει πρόσωπο, αλλά εξακολουθεί να διαφεύγει: το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται και σήμερα για τη σύλληψη του Σερίφ Σεκάτ, του φερόμενου ως δράστη της φονικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης έκκληση σε τυχόν μάρτυρες να βοηθήσουν στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του πλέον καταζητούμενου κακοποιού στη χώρα, του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στην αγορά της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Γαλλίας το βράδυ της Τρίτης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ ένας τρίτος θεωρείται «εγκεφαλικά νεκρός».

«Προσοχή, (πρόκειται για) επικίνδυνο άτομο, πάνω απ' όλα μην επέμβετε εσείς» προειδοποίησε η γαλλική αστυνομία περιγράφοντας τον ύποπτο, ύψους 1,80 μ., με «φυσιολογική» σωματική διάπλαση.

Προέτρεψε όποιον έχει στην κατοχή του «πληροφορίες που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό του» να τηλεφωνήσει στον τριψήφιο αριθμό που δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκέντρωση πληροφοριών μετά την επίθεση.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες, παρέμεινε κλειστή την Τετάρτη και δεν θα λειτουργήσει ούτε σήμερα. Καθώς ο Σερίφ Σεκάτ διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ο νομάρχης της Γκραντ Εστ έκρινε ότι οι συνθήκες ασφαλείας δεν επέτρεπαν να ανοίξει ξανά.

Αντίθετα με την αγορά, πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά σήμερα.

Στην πλατεία Κλεμπέρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, διερχόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα, γράφοντας το σύνθημα «Je suis Strasbourg», ανάβοντας κεριά και αφήνοντας ροδοπέταλα.

Γεννημένος στο Στρασβούργο, με φάκελο «S» («sûreté de l'État», αυτό σημαίνει πως θεωρείτο απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τελούσε υπό παρακολούθηση), ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ έχει πολύ βαρύ ποινικό μητρώο.

Γερμανία κι Ελβετία επίσης σε συναγερμό

Ο Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές από τη Δικαιοσύνη της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

«Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015» δήλωσε ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Ο Σεκάτ είχε καταχωριστεί στο Αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε στόχο παρακολούθησης από την DGSI», σύμφωνα με τον ίδιο.

Επρόκειτο να συλληφθεί από άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά τους ξέφυγε.

Σχεδόν 36 ώρες μετά τα γεγονότα, δεν είναι καν βέβαιο αν ο Σερίφ Σεκάτ βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Οι υπηρεσίες ασφαλείας υποψιάζονταν πως πέρασε τα σύνορα και κατέφυγε στην Κελ, στη Γερμανία, στην άλλη όχθη του Ρήνου. Οι γαλλικές Αρχές βρίσκονται σε μόνιμη «επαφή με τις γερμανικές Αρχές», σύμφωνα με τον νομάρχη της Γκραντ Εστ.

Η Ελβετία, 130 χιλιόμετρα νότια του Στρασβούργου, ενίσχυσε επίσης τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με τη Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 07:28