Δεύτερο κόμμα οι Γερμανοί ακροδεξιοί

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, 12:55
Δεύτερο κόμμα οι Γερμανοί ακροδεξιοί
Πραγματικότητα γίνονται οι χειρότεροι εφιάλτες των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αδυνατούν να αντιτάξουν κάτι στη σταθερά καθοδική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες γερμανικές εκλογές, πριν από έναν χρόνο, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 20,5%. Σήμερα νέα δημοσκόπηση δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες της Αντρέα Νάλες στην πρόθεση ψήφου μόλις 17%.

Σήμερα νέα δημοσκόπηση δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες της Αντρέα Νάλες στην πρόθεση ψήφου μόλις 17%Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο (Deutschlandtrend) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Infratest dimap, αν διεξάγονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) θα παρέμενε στην κορυφή με 28%, τη δεύτερη θέση θα διασφάλιζε η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18%, ενώ τρίτοι θα έρχονταν οι Σοσιαλδημοκράτες με 17%. Ακολουθούν Πράσινοι με 15%, Αριστερά με 10% και Φιλελεύθεροι με 9%. Σε σχέση με το προηγούμενο πολιτικό βαρόμετρο στις 6 Σεπτεμβρίου, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύεται κατά 2%, ενώ Συντηρητικοί (CDU-CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν από μία ποσοστιαία μονάδα.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι ο μεγάλος ηττημένος των βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων σε Κέμνιτς και Κέτεν. Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν είναι καλή επιλογή για το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ μόλις το 28% έχει αντίθετη άποψη.

Πρόωρες εκλογές θέλουν σχεδόν οι μισοί Γερμανοί

Σε άλλη σφυγμομέτρηση, που βλέπει και αυτή σήμερα το φως της δημοσιότητας, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» δείχνει ότι το 47% των πολιτών θέλει νέες εκλογές, ενώ μόλις το 29% τάσσεται κατά.

Σημειώνεται ότι μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιθυμεί μια επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ. Σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν αναμένουν ότι η καγκελάριος θα κατάφερνε να επανεκλεγεί, ενώ το 56% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε την αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία σε περίπτωση εκλογών.

Το 45% των πολιτών θεωρεί ότι από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα προκύψει ένας διαφορετικός συνασπισμός από τη σημερινή συγκυβέρνηση Συντηρητικών-Σοσιαλδημοκρατών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μόλις το 20% των πολιτών πιστεύει ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι σε θέση να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018, 13:09