Νέο βίντεο-ντοκουμέντο με τη δολοφονία του 50χρονου Αφροαμερικανού Γουόλτερ Σκοτ από έναν λευκό αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα ήρθε στο φως. Το οπτικοακουστικό υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές της αμερικανικής πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Νέο βίντεο- ντοκουμέντο με τα όσα συνέβησαν πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού ο 50χρονος Αφροαμερικανός Γουόλτερ Σκοτ, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές της Νότιας ΚαρολίναΟ 33χρονος αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ σταμάτησε τον Σκοτ για έλεγχο στο Νορθ Τσάρλεστον. Όταν εκείνος το έβαλε στα πόδια, ο Σλάγκερ τον καταδίωξε και τον ακινητοποίησε. Ακολούθησε διαπληκτισμός. Ο Σκοτ επιχείρησε να διαφύγει, έχοντας αρπάξει νωρίτερα το taser του αστυνομικού. Έχοντας γυρισμένη την πλάτη, δέχεται πέντε σφαίρες από τις οκτώ συνολικά που έφυγαν από το όπλο του Σλάγκερ.
Ο δράστης συνελήφθη, εκδιώχθηκε από την αστυνομία της Νότιας Καρολίνα και κατηγορείται πλέον για ανθρωποκτονία.

Στο δεύτερο βίντεο-ντοκουμέντο, τραβηγμένο από κάμερα στην οροφή του περιπολικού, φαίνεται η στιγμή που ο Σλάγκερ σταματάει τον Σκοτ και εκείνος απομακρύνεται τρέχοντας από το σημείο.

Τα βίντεο αφήνουν «ακάλυπτο» τον αστυνομικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον νόμο στις ΗΠΑ, η χρήση θανατηφόρου βίας δικαιολογείται όταν υπάρχει κίνδυνος για τους αστυνομικούς ή τους πολίτες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο ύποπτος έχει τραπεί σε φυγή μετά τη διάπραξη ενός αδικήματος ή μιας εγκληματικής πράξης.

Στην περίπτωση του Νορθ Τσάρλεστον, ο αστυνομικός δήλωσε αργότερα ότι απειλείτο από τον Σκοτ, αλλά μετά την προβολή του πρώτου βίντεο την περασμένη Τρίτη ο Σλάγκερ κατηγορήθηκε για φόνο και εκδιώχθηκε από την αστυνομία.

«Είναι εκτέλεση, ξεκάθαρα και απλά. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον άνδρα στην πλάτη. Έβαλε εναντίον του με το όπλο οκτώ φορές» εξήγησε ο Ράντολφ ΜακΛάφλιν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Pace στη Νέα Υόρκη.

Ελπίδα για μια κοινωνία με λιγότερη αστυνομική βία

Ο αδελφός του 50χρονου Αφροαμερικανού εξέφρασε την ελπίδα ότι το τραγικό αυτό γεγονός θα οδηγήσει σε αλλαγές στην αστυνομία, την οποία κατέστησε υπόλογη για την τραγωδία που ζει η οικογένειά του.

«Οι αστυνομικοί πρέπει να δίνουν λογαριασμό και να σκέφτονται δύο φορές προτού χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να σκοτώσουν ανθρώπους» είπε ο αδελφός του Γουόλτερ Σκοτ, Άντονι. «Θα πρέπει να το σκέφτονται καλά πριν αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου με τόσο ηλίθιο τρόπο» συνέχισε, τονίζοντας ότι «κάτι πρέπει να γίνει».

Η κηδεία του Γουόλτερ Σκοτ, που ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο. Τη Μεγάλη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς και μια αγρυπνία στη μνήμη του.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης