Ο Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, ένα κορυφαίο στέλεχος του αντάρτικου του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης “Φαραμπούντο Μαρτί” (FMLN) την εποχή του εμφυλίου πολέμου, κατέλαβε την πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Ελ Σαλβαδόρ και θα αντιμετωπίσει έναν συντηρητικό πολιτικό στον δεύτερο γύρο, αφού απέτυχε να υπερβεί το όριο του 50% που απαιτείτο για να εκλεχθεί απευθείας.

Ο Σάντσες Σερέν, αντιπρόεδρος του απερχόμενου Προέδρου του Σαλβαδόρ, Μαουρίτσιο Φούνες, ο οποίος ανήκει στο FMLN, συγκέντρωσε το 48,9% των ψήφων. Ο βασικός αντίπαλός του, ο Νόρμαν Κιχάνο, ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του στρατού για την πάταξη των μάρας, των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, συγκέντρωσε 38,95%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την 9η Μαρτίου.

Το FMLN μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα μετά το τέλος του αιματηρού 12χρονου εμφυλίου στο Ελ Σαλβαδόρ το 1992 και κατάφερε να κερδίσει την εξουσία στις εκλογές του 2009. Η υποψηφιότητα του Σάντσες Σερέν ενισχύθηκε από τις δημοφιλείς πολιτικές πρόνοιας που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

«Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο… είμαστε σίγουροι ότι στον δεύτερο γύρο θα κερδίσουμε με διαφορά μεγαλύτερη από δέκα μονάδες», είπε ο 69χρονος Σάντσες Σερέν στους υποστηρικτές του το βράδυ της Κυριακής. «Θα εργαστούμε τις επόμενες ημέρες για να ενωθούμε περισσότερο. Θα οικοδομήσουμε νέες συνεννοήσεις, νέες συμμαχίες», πρόσθεσε. Ο Σάντσες Σερέν μοιάζει να έχει προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος ο οποίος ήλθε τρίτος, ο Αντόνιο Σάκα, πρώην πρόεδρος της χώρας (2004-2009), συγκέντρωσε περίπου 11,4% και πολλά θα κριθούν από το εάν θα ρίξει το βάρος του πίσω από τον Κιχάνο. Ο Σάκα είχε εγκαταλείψει την Εθνικιστική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία (ARENA) στην οποία ανήκει ο Κιχάνο αφού αποχώρησε από την προεδρία και δεν είναι σαφές ποιον θα διαλέξει να υποστηρίξει. Πάντως, έρευνα του Κεντροαμερικανικού Πανεπιστημίου (Universidad Centroamericana) κατέληξε στο συμπέρασμα πως, παρά το ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον Σάκα θα επιλέξει τον Κιχάνο στον δεύτερο γύρο, ένα 25% θα ψηφίσει τον Σάντσες Σερέν, κάτι που αρκεί για να του εξασφαλίσει τη νίκη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης