Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Νιώθετε τυχεροί; Ο αριθμός 21 συνδέεται με την τύχη, τον κίνδυνο, το κυνήγι ευκαιριών και τα ζάρια. Είναι ο το άθροισμα των κουκίδων σε ένα τυπικό ζάρι και ο αριθμός των σελινιών σε μια guinea – το νόμισμα των στοιχημάτων και των ιπποδρομιών. Είναι η ελάχιστη ηλικία στην οποία μπορείτε να εισέλθετε σε καζίνο στην Αμερική και η ονομασία μιας ολόκληρης οικογένειας παιχνιδιών με χαρτιά, συμπεριλαμβανομένου του μπλάκτζακ, που είναι δημοφιλή στους χαρτοπαίκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά, ίσως φαίνονται περίεργα για ένα έτος ασυνήθιστης αβεβαιότητας. Το μεγαλύτερο βραβείο που προσφέρεται είναι η πιθανότητα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι αφθονούν για την υγεία, την οικονομική ζωτικότητα και την κοινωνική σταθερότητα. Καθώς πλησιάζει το 2021, ακολουθούν δέκα τάσεις που πρέπει να παρακολουθήσουμε το επόμενο έτος.

1. Η μάχη των εμβολίων:  Καθώς τα πρώτα εμβόλια άρχισαν να διατίθενται, το επίκεντρο θα αλλάξει από την ηρωική προσπάθεια ανάπτυξής τους στο εξίσου τρομακτικό έργο της διανομής τους. Η διπλωματία εμβολίων θα συνοδεύει τους αγώνες εντός και μεταξύ των χωρών σχετικά με το ποιος θα τα λάβει και πότε. Μια άγνωστη συνιστώσα είναι πόσοι άνθρωποι θα αρνηθούν το εμβόλιο όταν τους προσφερθεί.

2. Μικτή οικονομική ανάκαμψη: Καθώς οι οικονομίες θα συνέρχονται από την πανδημία, η ανάκαμψη θα είναι ανομοιογενής, μια και οι τοπικές επιδημίες και καταστολές έρχονται και φεύγουν – και οι κυβερνήσεις στρέφονται από τη διατήρηση των εταιρειών στον  αναπνευστήρα, στην βοήθεια των εργαζομενων που έχουν χάσει τις δουλειές τους. Το χάσμα μεταξύ ισχυρών και αδύναμων επιχειρήσεων θα διευρυνθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Αποκατάσταση της νέας παγκόσμιας τάξης: Πόσο θα μπορέσει ο Joe Biden, που θα εγκατασταθεί σύντομα στον Λευκό Οίκο, να επιδιορθώσει μια διεθνή τάξη που καταρρέει λόγω έλλειψης κανόνων; Η συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα και η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι προφανή μέρη για εκκίνηση. Αλλά η ζημιά που έχει γίνει, προηγείται του Trump και θα ξεπεράσει την προεδρία του Biden. 

4. Περισσότερες εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας: Μην περιμένετε από τον Biden να διακόψει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αντ ‘αυτού, θα θέλει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τους συμμάχους για να το κάνει πιο αποτελεσματικά. Πολλές χώρες από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν να πάρουν θέση, καθώς η ένταση αυξάνεται. 

5. Εταιρείες στην πρώτη γραμμή:  Ένα άλλο μέτωπο για τη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας είναι οι εταιρείες και όχι μόνο τα προφανή παραδείγματα των Huawei και TikTok, καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται ακόμη περισσότερο ένα είδος γεωπολιτικού πεδίου μάχης. Εκτός από την πίεση από ψηλά, τα αφεντικά αντιμετωπίζουν επίσης πίεση από χαμηλά, καθώς εργαζόμενοι και πελάτες απαιτούν  την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη, εκεί όπου οι πολιτικοί έχουν κάνει πραγματικά πολύ λίγα. 

6. Μετά-εποχή, της τεχνολογικής επιτάχυνσης: Το 2020, η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση πολλών τεχνολογικών συμπεριφορών, από βιντεοδιάσκεψη και διαδικτυακές αγορές έως απομακρυσμένη εργασία και εξ αποστάσεως μάθηση. Το 2021, ο βαθμός στον οποίο θα παραμείνουν αυτές οι αλλαγές ή θα αναστραφούν, θα γίνει σαφέστερος. 

7. Ένας κόσμος με λιγότερη μετακίνηση: Ο τουρισμός θα συρρικνωθεί και θα αλλάξει σχήμα, με μεγαλύτερη έμφαση στα εσωτερικά ταξίδια. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αλυσίδες ξενοδοχείων και οι κατασκευαστές αεροσκαφών θα παλέψουν, όπως και τα πανεπιστήμια που βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, σε ξένους φοιτητές. Η πολιτιστική ανταλλαγή θα υποφέρει επίσης. 

8. Μια ευκαιρία για την κλιματική αλλαγή: Μια χρυσή ευκαιρία επένδυσης, εν μέσω της κρίσης είναι η ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, καθώς οι κυβερνήσεις επενδύουν σε σχέδια πράσινης ανάκαμψης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πόσο φιλόδοξες θα είναι οι δεσμεύσεις των χωρών για μείωση, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα γίνει το 2021; 

9. Το έτος déjà vu: Η επόμενη χρόνια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, από πολλές απόψεις, σαν μια δεύτερη λήψη του 2020, καθώς εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Έκθεση Expo 2020 του Dubai και πολλές άλλες πολιτικές, αθλητικές και εμπορικές εκδηλώσεις θα κάνουν ότι μπορούν για να διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Δεν θα πετύχουν όλοι. 

10. Μια κλήση αφύπνισης για άλλους κινδύνους: Ακαδημαϊκοί και αναλυτές, πολλοί από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πανδημίας εδώ και χρόνια, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για να κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πάρουν στα σοβαρά άλλους παραμελημένους κινδύνους, όπως η αντοχή στα αντιβιοτικά και η πυρηνική τρομοκρατία. Ας τους ευχηθούμε καλή τύχη. 
 

Πηγή: The Economist

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης