Εκδηλώσεις στη μνήμη των τουλάχιστον 220.000 νεκρών και των αγνοουμένων του δολοφονικού τσουνάμι, που πριν από 10 χρόνια έπληξε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 26η Δεκεμβρίου του 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1960- σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρας. Ακολούθησε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ασιατικές χώρες όπως τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη, φτάνοντας μέχρι και σε περιοχές της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέκα χρόνια μετά, στις 26 Δεκεμβρίου του 2014, άνδρες και γυναίκες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ινδονησίας δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκδηλώσεις μνήμης σε πάρκο στην Μπάντα Ατσέχ, την πόλη που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Προσευχές πραγματοποιήθηκαν στα τεμένη της επαρχίας Ατσέχ, ενώ πολλοί επισκέφθηκαν τους ομαδικούς τάφους όπου έχουν θαφτεί πολλοί εκ των 170.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από την τραγωδία.

 «Συγκεντρωθήκαμε εδώ ενωμένοι για να θυμηθούμε την ιστορική αυτή καταστροφή της 26ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο κυβερνήτης της Ατσέχ, ο Ζαΐνι Αμπντουλάχ, ενώπιον πολλών χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων προσωπικοτήτων από ξένες χώρες που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.

«Η καταστροφή αυτή αποτελεί και μια υπενθύμιση ότι πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον μας, να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριζόμαστε τις καταστροφές» πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν δωρητές στην Ινδονησία και άλλες χώρες μετά το τσουνάμι του 2004.

Στη νότια Ταϊλάνδη, τη χώρα όπου το 50% των θυμάτων του τσουνάμι ήταν ξένοι τουρίστες, μια ομάδα παραθεριστών συγκεντρώθηκε σε πάρκο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων στο μικρό χωριό Μπαν Ναμ Χεμ.

«Όλος ο κόσμος γνώριζε κάποιον που είχε πληγεί από το τσουνάμι, κι εγώ επίσης, και θέλουμε να εκφράσουμε τον σεβασμό μας» δήλωσε η Αγκνες Μόμπεργκ, μια 18χρονη από τη Σουηδία, χώρα που έχασε περισσότερους από 500 υπηκόους της και αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της αργότερα την Παρασκευή.

 Η Σομτζάι Σομπούν, 40 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την απώλεια των δύο της γιων, που χάθηκαν από το σπίτι τους όταν τα γιγαντιαία κύματα του τσουνάμι έπληξαν την Ταϊλάνδη.

«Τους σκέφτομαι κάθε μέρα» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Στη Σρι Λάνκα, όπου χάθηκαν 31.000 άνθρωποι, ετοιμάζουν μια επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία όπου ένα τρένο παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 1.500 επιβάτες του.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Εκδηλώσεις μνήμης 10 χρόνια μετά το τσουνάμι, Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014, 07:47

Στο φως τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων από το τσουνάμι του 2004, Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014, 15:12

Βρήκε την οικογένειά της 10 χρόνια μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία, Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014, 11:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης