Ως «καρέ από ταινία αποκάλυψης» περιγράφει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ, το Κίεβο.

Το πρωί της Δευτέρας, η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί και μια πολυκατοικία εννιά ορόφων. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, ενώ η πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει δεκάδες πολίτες από το φλεγόμενο κτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλεξέι Ρεζνίκοφ, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι το Κίεβο, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, μοιάζει με σκηνικό από ταινία της Αποκάλυψης. Στη συνέχεια εξαπολύει επίθεση στη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτό που φέρνει η Μόσχα είναι ο θάνατος των πολιτών, η καταστροφή των πόλεων, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Και προσθέτει «δεν είναι Σλάβοι, είναι Ορκ (από την ταινία Άρχοντας των Δαχτυλιδιών). Αλλά εμείς θα νικήσουμε».

Διακόπηκαν προσωρινά οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, ένας από τους διαπραγματευτές της Ουκρανίας ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία διακόπηκαν προσωρινά και θα συνεχιστούν την Τρίτη.

«Έγινε μια τεχνική παύση στις διαπραγματεύσεις μέχρι αύριο. Για πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και για αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε συγκεκριμένα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Βομβαρδισμένο τοπίο η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη είναι μια εκ των πόλεων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής εισβολής, μετρώντας δεκάδες πληγές. Ένα βίντεο από drone που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.500 άμαχοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, Ολέκσι Αρέστοβιτς, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι την Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Σημειώνεται πως, την Κυριακή, ο Ερυθρός Σταυρός προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» στη Μαριούπολη.

«Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις μάχες να θέσουν πρώτα τις ανθρωπιστικές επιταγές», δήλωσε ο Peter Maurer, πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. «Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη έχουν υπομείνει έναν εφιάλτη ζωής και θανάτου εβδομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η ασφάλειά τους και η πρόσβασή τους σε τροφή, νερό και στέγη πρέπει να είναι εγγυημένη».

Ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στεγάζονται σε μη θερμαινόμενα υπόγεια στη Μαριούπολη, όπου πτώματα κείτονται στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ο ΔΕΣ – περιγράφοντας τον ανθρώπινο πόνο που επικρατεί στην πόλη.

Η Οργάνωση ζήτησε μια «συγκεκριμένη, ακριβή, εφαρμόσιμη συμφωνία» που θα εφαρμοστεί «χωρίς καθυστέρηση», ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φτάσουν στην ασφάλεια – και προέτρεψε τις στρατιωτικές δυνάμεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να δώσουν στους κατοίκους χρόνο να φύγουν.

Έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να μην στοχοποιήσουν τις μη στρατιωτικές υποδομές, τα νοσοκομεία ή το ιατρικό προσωπικό.

Το νέο μήνυμα του ουκρανού προέδρου

Στο νεότερο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντόμιρ Ζελένσκι τόνισε: «Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για εμάς υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γενναιότητα αγωνίζονται κατά του εισβολέα, δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ.

Ο στόχος είναι να μπορέσει αυτή η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο πόλεμος αυτός έχει εξουθενώσει συνολικά την Ουκρανία, όχι μόνον τις ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν στη διάρκεια του πολέμου και να δώσουν το νέο μοντέλο της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και μια σε βάθος φορολογική αλλαγή για να μην κινδυνέψουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε να βρούμε τα κονδύλια που θα μας χρειαστούν.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν βέβαια να καταστρέφουν τις υποδομές μας, αλλά θα τα ξαναχτίσουμε όλα. Μετά τον πόλεμο είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε όλα αυτά ταχύτατα και με τη βοήθεια των συμμάχων μας. Ακόμη βέβαια σήμερα ο εισβολέας είναι εδώ και το κύριο θέμα είναι οι πολεμικές συγκρούσεις για να προστατέψουμε κάθε πέτρα της Ουκρανίας. Να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και η νίκη θα είναι δική μας».

Росія продовжує знищувати нашу інфраструктуру, продовжує бити по наших містах. Але ми відновимо кожну вулицю кожного міста. Кожний будинок, квартиру кожного українця. Зараз же, коли окупант іще на нашій землі, ми маємо бити його так, як тільки можемо. Захищати міста, захищати села, захищати кожен метр нашої землі. І кожну частинку нашого серця. Українського серця. Української душі. Допомагайте одне одному! Підтримуйте одне одного! Підтримуйте оборону! І захищайте державу! Разом – переможемо. Слава Україні!

Δημοσιεύτηκε από Володимир Зеленський στις Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης